Monohull vs. multihull

Op de chartermarkt zijn in principe twee soorten zeiljachten te vinden: de monohull (beter bekend als een standaard zeiljacht) en de multihull (meestal een catamaran). Er zit een flink verschil tussen het zeilen op deze jachten, dus daarom zetten we hier de eigenschappen even naast elkaar.

Catamaran Normaal zeiljacht
Diepgang van +/- 1 meter Diepgang van +/- 1.80 meter
2 motoren, 1 per drijver 1 motor (evt. extra boegschroef)
2 drijvers, trampoline daartussen, veel ruimte op het dek en stabiele ligging 1 drijver, aan de hand van de grootte van de boot ook ruimte op het voordek
Bijboot hangt in de Davits (kleine hijskraantjes) achterop Ligt op het voordek of bij grote jachten in de garage (>55ft)
Gelat grootzeil rolgrootzeil of gelat grootzeil
Ligt stabiel en zonder helling, ook met veel wind
Kan veel helling hebben als gevolg van de wind

Een ander verschil is de prijs. Catamarans zijn fors duurder om te huren dan een normaal zeiljacht, maar je krijgt daar wel extra comfort voor terug.

Catamarans zijn zeer geschikt voor mensen die graag ruimte hebben, grote bedden willen, stabiele zeeligging (tegen zeeziekte) zoeken en die van comfort erg kunnen genieten. Zeiltechnisch is het minder uitdagend dan een monohull.

Zeiljachten zijn zeer geschikt voor mensen die graag (redelijk) sportief zeilen, meer contact met het water zoeken en, afhankelijk van de leeftijd van het jacht, ook van comfort kunnen/willen genieten.

Voor beide opties is iets te zeggen, voor ieder wat wils!

Catamaran

Zeiljacht

Catamaren

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482