Kos - 1 week

De Dodekanesos liggen helemaal in het oosten van Griekenland, vlakbij de Turkse kust. Dit betekend dat de zomer al vroeg begint. Daarom vaart BQ Yachting eind mei met een flottielje langs de noordelijke eilanden van de Dodekanesos. Tot de noordelijke eilanden van de Dodekanesos (wat 12 eilanden betekent) behoren: Kos, Pserimos, Kalimnos, Leros, Patmos, Lipso, Farmakonisi, Arki, Agathonisi, Ikaria, Fournoi en Samos. Dit zijn er duidelijk teveel om in 1 week aan te doen, maar we gaan zeker een mooi aantal zien! Zie hieronder voor een mogelijke route route.

Kos met de gelijknamige hoofdstad is het begin punt van het flottielje. De luchthaven ligt op ongeveer 26 km van de haven, voor deze afstand kan BQ Yachting een transfer voor u per bus regelen. Kos is een bruisend eiland waar veel barretjes en discotheken zijn, het is voor velen Nederlandse toeristen een vakantie eiland bij uitstek. Ook is Kos natuurlijk bekend vanwege een van de oudste en meeste bekende geneesheer ‘Hippocrates’. Kos- stad is de moeite waard om even in te lopen. Op zaterdag vertrekken we gelijk al noordwaarts richting Kalimnos.

Zaterdag

Het is 16 mijl varen naar Kalimnos. Dit eiland staat bekend vanwege het sponsduiken. Veel inwoners van Kalimnos zijn van Kalimnos vertrokken om ander werk te zoeken maar vele zijn toch weer geremigreerd op latere leeftijd. Hierdoor wordt er goed Engels gesproken maar is ook het oude van Kalimnos bewaard gebleven. De haven waar we aan gaan leggen is Vathi, dit is een kleine baai met slechts enkele taverna’s. We kunnen aanmeren maar ook voor anker gaan liggen en met de bijboot richting het land.

Zondag

De volgende morgen gaan we anker op en varen we naar Leros, wat 16 mijl varen is. Onderweg gaan we voor anker in de baai Pandeli. Leros is een stuk groener dan Kalimnos en heeft veel Italiaanse invloeden. Leros is in de Tweede wereldoorlog bezet geweest door de Italianen. Het haventje waar we naar toe varen heet Alinda, daar hoor je gelijk de Italiaanse invloeden in terug. De haventjes op Leros zijn vol met bloemen en geven zo een mooie samensmelting van Italiaanse en Griekse sferen. De baai kan makkelijk worden herkend doordat er een fraai kasteel boven de baai gelegen is.

Maandag

We maken ons klaar voor een lange dag varen. Van Leros naar Samos is 33 mijl varen. Naast Kos is Samos het meest bekende eiland dat we deze week aan gaan doen. Het eiland Samos is het meest noordelijke eiland van dit gebied. Het is eigenlijk meer een uitloper van de Turkse kust dan een eiland op zich, zo dicht ligt het bij Turkije. Samos is een van de mooiste eilanden in Griekenland, zoveel natuurschoon die met lovende beschrijvingen zowel in de oudheid als in de hedendaagse gidsen beschreven wordt. 2 nachten zullen we op Samos verblijven, maar wel in 2 verschillende havens zodat er wel wat te zeilen valt! De havens Pithagorion en Marathokampos zullen we aandoen. Pithagorion is vernoemd naar Pythagoras, dat veel mensen zullen kennen van ‘de stelling van Pythagoras’. Pythagoras is geboren op Samos en daar zijn ze op Samos nog steeds trots op.

Dinsdag

De volgende dag varen we langs de zuidkust van Samos naar het zuidwesten, zo’n 14 mijl. Daar ligt Marathokampos. Dit is een klein dorpje waar het lang verboden was voor jachten. Nu is er op kleine schaal toerisme onstaan. Je vindt hier wel nog wat resten van het vroegere militaire oefenterrein.

Woensdag

Na 2 dagen schitterend Samos gaan we koers zetten richting de eilandengroep Nisidhes Fournoi (16 mijl). Nisidhes Fournoi valt in een groot aantal bewoonde en onbewoonde rotsformaties uiteen. De twee grootste zijn Fimaina en Fournoi. Vele diepe inhammen en minifjorden sieren de steile kust. Het is op zich al bijzonder om tussen deze rotsformaties door te varen om uiteindelijk aan te meren bij Fournoi. Het is spannend en geconcentreerd manoeuvreren tussen de rotsformaties door, maar velen zijn ons voorgegaan! Als we voldoende tijd hebben gaan we een van de fantastische strandbaaitjes in de diepen scheren aandoen.

Donderdag

Uitgerust moeten we beginnen aan onze tocht weer zuidwaarts. Na de prachtige rotsformaties van Fournoi varen we weer op Leros af, nu aan de westkant naar het havendorp Lakki. Na 35 mijlen komen we aan in de baai. Lakki is in een woord schitterend. Ook de Italiaanse architectuur overheerst hier weer en dat geeft iets heel harmonieus in de haven. ’s Avonds gaan we heerlijk uit eten in een van de vele taverna’s in de haven.

Vrijdag

De laatste zeildag moeten we ook nog een behoorlijk stuk varen, maar met de overwegende noord-oosten wind is dit gemakkelijk te bezeilen. 31 mijl mogen we nog genieten van het heerlijke water en de wind om onze oren. Aan het einde van de dag zien we Kos weer opdoemen. Nadat we voldaan, rozig en met getrainde zeebenen weer aangelegd hebben gaan we nog een laatste keer met iedereen uit eten. Voldaan keren we terug naar het eigen jacht om een laatste avond te slapen op het kabbelende water.

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!