Route Lefkas - 1 week

De Ionische Zee ligt helemaal in het westen van Griekenland. Op slechts 70 mijl van Italië. De zomer komt hier later op gang dan in bijvoorbeeld de Dodekanesos, maar vanaf begin juni is het er al heerlijk varen. Met relatief korte vaarafstanden is het bij uitstek een goed vaargebied voor beginnende zeezeilers. Zwaar weer is hier zeldzaam en de golfhoogtes zijn ook relatief laag. In de Ionische Zee zijn ook ontelbare kleine en mooie baaien waar je goed kunt ankeren voor de lunch of om even te zwemmen. De eilanden die zuidelijk van de luchthaven Preveza liggen zijn de volgende: Lefkas, Meganisi, Kastos, Kalamos, Ithaka, Kefallinia en Zakinthos.

Zaterdag

Zaterdag aankomst in Lefkas. Wanneer je geland bent op Preveza (de luchthaven van dit gebied), ben je in twintig taximinuten in de haven van Lefkas: Lefkas Marina. Deze haven is volledig opnieuw aangelegd na de aardbeving in 2003. Hij heeft zich in een hoog tempo ontwikkeld tot een uitstekende vertrekhaven met prima faceliteiten. In de haven is een supermarkt die volledig op het assortiment van de watersporter is aangepast. Een goede plek om vandaag gelijk al de ‘grote’ boodschappen te halen voor de hele week. ’s Avonds gaan we uit eten op de boulevard van Lefkas die boordevol zit met vele restaurantjes en gezellige koffiebars.

Zondag

Zondag varen we van Lefkas richting klein Vathi wat op het eiland Meganisi ligt. Dit is ongeveer 11 mijl varen maar onderweg komen we een aantal baaien tegen waar we heerlijk voor anker kunnen gaan om even te ontspannen na de reisdag van gisteren. Omdat er op Ithaka ook een Vathi ligt wordt deze Vathi ook wel klein Vathi genoemd. Wanneer je van katten houdt kun je hier goed je hart ophalen. Zwerfkatten in Griekenland zijn een fenomeen, maar klein Vathi spant de kroon!

Maandag

Maandagochtend gaan we ankerop richting Vasiliki. Dit is 14 mijl varen. In de ochtend gaan we na de briefing gelijk ankerop om te ontbijten in een nabijgelegen baai. ’s Ochtends staat er meestal weinig wind hier dus maken we daar dankbaar gebruik van door rustig op te staan en uitgebreid te zwemmen en te ontspannen. Tegen 12 uur gaan we ankerop om nog 12 mijl te varen richting Vasiliki. In Vasiliki wordt er, in tegenstelling tot de rest van Griekenland, ook andere watersport bedreven. Zo kun je hier bijvoorbeeld ook surfplanken en open catamarans huren. Misschien een leuke activiteit voor de middag!

Dinsdag

We laten op dinsdag ochtend Vasiliki liggen en varen verder zuidwaarts richting Kefallinia, beter bekend als Kefalonia. Deze oversteek is 20 mijl, wat een mooie dag varen is. In de haven Ay. Eufimia meren we aan. Dit is een prima plek om de water tank bij te vullen. De laatste jaren komt Ay. Eufimia wat meer onder de belangstelling te staan en intussen kun je hier ook gewoon geld pinnen. Ook de slager, bakker en de supermarkt zijn aan de haven. Misschien herken je de haven wel, want de film 'Captain Corelli’s mandoline' is hier opgenomen.

Woensdag

Op woensdag staat de langste tocht op de planning. Het is 22 mijl varen van Kefallinia naar Ithaka. Het havendorp Kioni is erg mooi en er gebeurt veel in haven met zeiljachten die komen en gaan. Doordat we een lange dag gevaren hebben kunnen we het bezoek aan Kioni best wel uitstellen tot de volgende morgen. Eerst maar eens een verdiende borrel in de kuip en nagenieten van een lange en mooie dag varen.

Donderdag

Donderdag ochtend is er volop tijd om Kioni en Ithaka te bezoeken. De briefing zal in de ochtend zijn, maar omdat de tocht naar Sivota maar 11 mijl is hoeven we niet vroeg de haven te verlaten. Ben je toch niet zo’n landrot dan kun je natuurlijk vroeg de haven verlaten en lekker voor anker in een mooie baai. Daarna varen we door naar Sivota. Dit ligt in een knusse en veilige baai. Ook is er aan de overkant van de baai een mooi strandje wat zeker uitnodigt tot zwemmen. In de avond kiezen we een van de Griekse taverna’s om te eten.

Vrijdag

De laatste zeildag hebben we nog 16 mijl voor de boeg. Van Sivota varen we naar Lefkas terug. Wil je er nog een langere zeildag van maken, dan kun je het eiland Lefkas ook via de westkant ronden in plaats van de oostkant. Het is dan nog ongeveer 22 mijl varen. Aan het einde van de dag moeten we helaas alweer terug zijn in de haven. Na wat laatste groepsfoto's gaan we in Lefkas nog een laatste keer eten met de hele groep.

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Prins Hendrikkade 511H 1011 TE Amsterdam
020 320 2927