Skiathos - 1 week

De Sporaden liggen vlak bij het langgerekte eiland Evia, dat op een haar na verbonden is met de Griekse oostkust (noord-oost van Athene). De Sporaden zijn voor Griekenland bijzonder groen en in vergelijking de huisjes erg wit wat mooie contrasten geeft. Tot de Noordelijke Sporaden behoren de eilanden: Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skiros welke we allemaal bekijken.

Zaterdag, aankomst in Skiathos.

Om op Skiathos te komen kun je via Brussel (Charleroi) naar Volos vliegen, en dan vanaf daar de ferry nemen. Of vanaf Amsterdam op Athene vliegen, via 2 bussen rijd je naar Agio Konstantinos en dan vanaf daar de ferry naar Skiathos. Skiathos zelf heeft ook een vliegveld, maar rechtstreekse vluchten naar Skiathos via Transavia zijn alleen op maandag. Ben je zaterdag al eerder op Skiathos, dan is het erg de moeite waard om naar een van de mooie zandstranden op het eiland te gaan. Dit kan per bus of je kunt op z'n Grieks een scooter of een quad huren.
De zaterdag avond zullen we gezamelijk bij een van de vele taverna’s op Skiathos eten.

Zondag

Op zondag vertrekken we na de briefing naar de zuidkant van Skiathos. Dit is een klein stukje varen (2 zeemijlen) om de boot te leren kennen. We ankeren daar om vervolgens lekker te zwemmen, snorkelen en te zonnen. Na de lunch gaan we ankerop en varen we richting het oosten naar het eiland Skopolos (8 zeemijlen). Het haventje van Loutraki is niet groot maar we passen er zeker allemaal in! Het dorpje Loutraki zelf ligt bovenop de berg, je kunt dit eventueel bezoeken met een taxi. Loutraki heeft een klein supermarktje en een bakker. Natuurlijk ook voldoende taverna’s en restaurants. Ze hebben hier op het eiland heerlijke lokale kazen (even wat anders dan de feta!).

Maandag

Van Loutraki naar Skopolos
Het eiland Skopolos heeft meerdere havens. Vandaag gaan we naar de hoofdstad van Skopolos, Skopolos. Afhankelijk van waar de wind vandaan komt kunnen we kiezen of we onderlangs of bovenlangs gaan varen. Het is ongeveer 12 zeemijl varen wat een mooie tocht van ongeveer 3 uur is. Je ziet Skopolos pas liggen als we de ingang van de baai indraaien, een prachtig wit dorpje tegen de berg aan gebouwd doemt op. Skopolos heeft een grote haven, hier komt ook de ferry voor het hele eiland aan. Deze draait vlak voor je jacht, wat soms wel even spannend kan zijn! Het dorpje Skopolos zelf is zeker de moeite waard om door te struinen. Verschillende kleine straatjes, kris, kras door elkaar. ’s Avonds is er genoeg keuze om lekker te eten. Ook zijn er verschillende bars waar je veel Grieken zult vinden met een heerlijke Frappe.

Dinsdag

Dinsdag, van Skopolos naar Skiros (44 zeemijlen).
Voor de dinsdag staat er een lange tocht voor de boeg. Na voldoende proviand ingeslagen te hebben vertrekken we richting Skiros. In Linaria zullen we 44 zeemijlen later aanmeren. Meestal vaar je met een mooie ruime windse koers naar Linaria. Vlak voor Skiros ligt nog een klein eilandje. Je kunt ervoor kiezen om daar omheen te varen, maar je kunt ook tussen Skiros en dat eilandje door. Het is een kleine ondiepe (3-5meter diep) doorgang maar onze jachten passen er zeker doorheen. Spannend is het wel als je diepte meter even enorm terug loopt! Maar zodra je opkijkt van je diepte meter komt Linaria in zicht. Een kleine haven waar alles piekfijn geregeld is. De in oranje shirt gehulde ‘havenmeesters’ zullen je wijzen waar je mag aanmeren. Wanneer je naar de Port Police gaat krijg je gratis stroom, water en de wi-fi code. Op de schone, nette kade staan winkelwagentjes waar je boodschappen mee kunt doen bij 1 van de 2 minimarkets (heel handig om hier de zware boodschappen te doen!). Ook staan er karretjes waar je je afval mee weg kunt brengen. Een goede plek om bij te komen en de voorraden weer aan te vullen na een lange dag varen.

Woensdag

Woensdag is weer een lange dag varen naar het eiland Alonisos (38 zeemijlen), naar het dorpje Patitiri. Naast Patitiri (wat maar een kleine haven heeft) liggen 2 mooie ankerbaaien waar ook kleine taverna’s zijn. We gaan hier lekker zwemmen en snorkelen in het kraakheldere water! Als we goed op ons anker liggen, blijven we hier voor de nacht. We kunnen ook eventueel nog een hekanker of een heklijn leggen. Voelen we ons niet zeker dan gaan we door naar de haven Patitiri waar we door de vele restauranteigenaren hartelijk zullen worden ontvangen.

Donderdag

Donderdag varen we van Alonisos naar een ankerbaai op Kira Panayia (15 zeemijlen). Nadat we boodschappen voor het avondeten hebben gedaan gaan we ankerop en vanaf Alonisos koersen we richting het onbewoonde eiland Kira Panayia. Dit eiland is onderdeel van een reeks eilanden die samen tot een natuurgebied horen. We gaan hier BBQ-en op het strand met het meegebrachte eten. Deze laatste anker avond is misschien een mooie gelegenheid om buiten onder de sterrenhemel te slapen….

Vrijdag

Vrijdag moeten we helaas alweer terug naar Skiathos, maar we gaan in de middag wel nog even voor anker bij Nea Kimi wat op Skopolos ligt (22 zeemijlen) om daar nog even een verfrissende duik te nemen en mooie groepsfoto’s te maken! Wanneer we zin hebben gaan we koers zetten terug naar Skiathos, wat nog 7 zeemijlen varen is. Nadat we allemaal weer aan wal liggen gaan we nog een laatste keer met z'n allen eten en wellicht nog een van de vele bars die Skiathos rijk is bezoeken. De laatste avond dat we op ons jacht slapen vallen we voldaan in slaap. We hoeven gelukkig zaterdag ochtend pas het zeiljacht te verlaten.

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482