BQYachting op bijzondere bestemmingen...

Zeilen op een bijzondere bestemming

Er zijn zoveel mooie vaargebieden en prachtige plekken nog te ontdekken overal ter wereld. Wij verhuren over de hele wereld jachten. Eerdere klanten gingen jullie al voor naar de Seychellen, Thailand, Noorwegen, Britisch Virgin Islands en Tenerife. Een aantal van deze klanten heeft hier een bijzonder reisverslag van gemaakt. Scroll naar beneden en droom weg bij het lezen van hun avonturen.

Heb je zelf een speciale bestemming in gedachten maar weet je niet waar te beginnen? Wij hebben onze betrouwebare partners over de hele wereld zitten en brengen jouw droomvakantie graag tot werkelijkheid! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. +31 36 84 83 482

Noorwegen

Onze Arctic Experience in noord Noorwegen

Emiel Post Uiterweer

Wij huurden een Delphia 33, via BQ Yachting, in Tromsø, Noorwegen van 8 juni 17:00 uur tot 11 juni 17:00 uur 2013. Hier onze ervaringen.

Toen we in Oslo waren geland (KLM vlucht) en wachtten op onze vervolg vlucht van Oslo naar Tromso (SAS vlucht; vliegen op Tromsø was stukken goedkoper wanneer twee aparte retour tickets werden gekocht!!) hebben wij de contact persoon in Noorwegen ge-smst over hoe naar het verhuur bedrijf te komen vanaf het vliegveld Tromsø. We kregen binnen “no time” antwoord dat we opgehaald zouden worden op het vliegveld. Daar stond inderdaad toen we aankwamen in Tromsø de zoon van de eigenaar van het verhuur bedrijf netjes op ons te wachten met een hele nette Mercedes personen bus, die ons in 10-15 minuten rijden naar de kleine jachthaven bracht (zie kaartje). Daar lag een zeer net schip op ons te wachten, de “arctic babe” volledig afgetankt, watertank gevuld, schoon en voorzien van alle gemakken (als kaartplotter, GPS, uitgebreid inventaris keuken, dingy met buitenboord motor etc…). We kregen een hele goede instructie van de boot, waar alle tijd voor werd genomen. Ook kregen we goede kaarten mee en uitgebreid tips over het vaargebied. De borg 2500 euro moest contact worden voldaan.

Voordat we vertrokken hebben we boodschappen gedaan voor de tocht. Op 5 minuten loopafstand van de haven ligt een supermarkt waar alle proviand aangeschaft kan worden inclusief mooie vis, vers gevangen. De supermarkt is tot 22:00 uur geopend alleen mogen er na 18:00 uur geen alcoholische dranken meer worden afgerekend.
Wij staken dezelfde avond nog van wal met een heerlijk zonnetje, rond deze tijd van het jaar is het 24-uur per dag licht in dit gebied, dus we hebben tot ’s avonds laat doorgevaren naar een prachtige ankerplaats tussen 3 eilandjes in de fjord ten noorden van Tromsø (zie kaartje). De volgende dag zijn we naar de bekende Lyngen Fjord gevaren, met aan de west zijde de bekende Lyngen Alpes. Een prachtig gezicht, nog het beste te vergelijken met alsof je midden tussen de Zwitserse alpen aan het zeilen bent, er stond die dag een mooie bries van 5 Bft, vlak onder de kust kan dat soms valwinden opleveren van 7-8 Bft, dus dat is opletten geblazen.
We lagen de tweede avond in het dorpje Havnnes, een doodstil dorpje met maar enkele huizen waar we aan de steiger konden afmeren. Er is ook een kleine kruidenierszaak voor kleine inkopen. Hier hebben we in de avond zon een wandeling gemaakt langs de stellages met drogende vissen, erg leuk.


Dag 3 hebben we een flinke toch gemaakt en kwamen we, op de dagelijks voorbij komst van de Hurtigruten na, weer weinig ander verkeer tegen op het water. Op de radar zagen we nu en dan een vissersschip liggen. Op de wal zagen nu en dan een klein verdwaalt huisje of dorpje, maar we genoten vooral van de prachtige vergezichten, watervallen en papegaaien duikers rond de boot. De Delphia 33 voer heerlijk, hij liep al snel 6 knopen bij 3 bft. Het gebied kent wel getijden stromen van 1-2 knopen, maar niet te vergelijken met de Nederlandse wadden. De laatste nacht hebben we geankerd, gezien de fjorden stijl en diep zijn, is het even zoeken naar een geschikte ankerplaats, maar deze zijn goed aangegeven op de kaart. De laatste dag zijn we nog een stukje de Atlantische oceaan opgegaan om vervolgens de terugtocht naar Tromsø aan te vangen. Weer terug in de bewoonde wereld waren wij een half uurtje te laat bij de haven, daar werd geen enkel probleem van gemaakt. Daar hielp het verhuurbedrijf mee met aftanken en kregen wij netjes onze contante borg weer terug. We kregen ook een lift van de het verhuurbedrijf naar ons hotel in Tromsø, kortom alles op Noorse wijze degelijk en goed verzorgd.


Wij vonden het een geweldige ervaring om in dit gebied te varen, een grote aanrader voor de wat meer ervaren zeiler.

Zeilvakantie Tenerife – La Gomera

December 2017

Beste Querijn,

De Canarische eilanden zijn zeker aan te raden als zeilgebied buiten het zomerseizoen maar het gebied komt wel met een paar kanttekeningen.

De Elan 43 was een week lang ons, groot uitgevallen, onderkomen. Zoals eerder genoemd was ze niet in top staat, met name voor wat betreft het veiligheidsaspect. Onder andere het niet functioneren van de GPS plotter en de hand VHF vielen ons wat tegen. De chartermaatschappij Alboran was allervriendelijkst maar leken dit niet van wils op te lossen dus we zijn vertrokken met de Navionics op onze telefoons als GPS en een goede werkende vaste radio bij de kaarttafel. De vertrekhaven Las Galletas ligt in een dorpje met een redelijke mix van toerisme en locals maar wat ons betreft geen plek waar je langer dan nodig wil zijn. In het dorp zijn een paar kleine supermarkten om te bevoorraden en er is een bakker en visafslag naast de haven.

De route die we hebben gevaren vanaf Las Galletas geeft ook meteen de beperkingen aan voor een zeilvakantie vanaf Tenerife. De mogelijkheden zijn beperkt omdat er weinig jachthavens zijn, nog minder beschermde en legale ankerplekken en de Wind Acceleration Zones (WAZ) je duidelijk een kant op sturen, namelijk met de klok mee als je Tenerife rond wilt. Mede hierom leek het zuiden van Tenerife ons het prettigste startpunt, een thuishaven in het Noorden zal er altijd voor zorgen dat je of een héél rondje Tenerife moet varen of op de terugweg tegen alle adviezen in tegen de WAZ in moet. De stabiele passaatwind waait vanuit het noordoosten en tunnelt tussen de eilanden door met als gevolg hoge windsnelheden op bepaalde stukken. Bij uitzondering was er in de week dat wij er waren sprake van oostenwind en dus geen WAZ effect op de vertrouwde plekken. De wind blijft natuurlijk wel rondom het eiland draaien met ten zuiden van de eilanden beduidend meer golven en wind. Zeker iets om rekening mee te houden en op te anticiperen.

Het voordeel van de beperkte opties is dat veel boten dezelfde route varen. De zondag dat wij vertrokken vanuit Las Galletas was er nog een handvol boten van voornamelijk Alboran die ook aan hun charterweek begonnen. Veel van hen kwamen we tegen in de volgende haven op La Gomera waardoor er al snel een soort informele flottielje ontstond waarbij de gewoonte ontstond de route en het weer steeds kort te bespreken met de andere schippers. Het feit dat andere schepen in de omgeving op de hoogte waren van onze route plannen en bovendien van plan waren dezelfde route te varen was gezien het voor ons onbekende gebied een geruststellende gedachte.

Vanaf Las Galletas zijn er dus niet eindeloos veel opties om naar toe te gaan, maar San Sebastian op La Gomera was een perfecte overtocht van 20 nm voor de eerste dag. Bijkomend voordeel is dat de grote groepen pilot whales zicht het vaakst tussen deze twee eilanden laten zien. Ook wij stonden na een half uur zeilen al springend aan onze lifelines op het dek te kijken naar het schouwspel van een stuk of 10 duikelende walvissen op nog geen 20 meter van de boot.

La Gomera is een van de rustigere eilanden met weinig stranden en dus beperkte toeristische ontwikkelingen. Ik noemde het voortdurend een tropische versie van de waddeneilanden, Philip vond het nog het meest op een gemoderniseerd pirateneiland lijken. De jachthaven San Sebastian ligt achter een grote breker waar de ferry en ook de cruiseschepen aanmeren. Het havenpersoneel helpt op een vriendelijke manier met aanleggen, ze leggen je met 2 jachten tussen 2 fingerpontoons. Op en afstappen is dus lekker makkelijk en er is nauwelijks deining in de haven.

Op La Gomera is er nog één andere haven in Valle Gran Rey aan de westkant van het eiland en dit was behalve terugvaren nu eigenlijk de enige optie om nog naar toe te gaan. De haven is echter geen marina. Dat betekent geen douche- of toiletgebouwen en alleen een hoge kade met af en toe een trap om aan te leggen. Door het getijde verschil, met springtij door volle maan was het bij ons ruim 3m verschil, is het eigenlijk alleen met kettingen mogelijk om goed aan te leggen. De touwen schuren kapot over de kade rand. Het dorpje heeft een leuk stadsstrandje en een paar restaurants, aan de hoge kade lig je met uitzicht op de indrukwekkende klif die boven het dorp uittorent. Behalve het gebrek aan voorzieningen zeker geen slechte plek voor één nacht.

Valle Gran Rey is het meest westeliike punt waar we zijn geweest, hierna was El Hierro of Las Palma helaas te ver weg om nog op tijd terug te zijn, en bovendien waren dat afstanden die niet in daglicht te bevaren waren. Met zijn tweeën vonden we zes tot acht uur varen iedere dag sowieso wel lang genoeg maar als je langere tochten wilt maken zou het wel een nadeel kunnen zijn dat het zo vroeg donker is. Met name omdat niet alle havens even gemakkelijk in te manoeuvreren zijn en de pilot vaak ook adviseert om niet (voor het eerst) in het donker aan te komen.

Na Valle Gran Rey zijn we teruggevaren naar San Sebastian op La Gomera waar we een dag langer zijn gebleven vanwege het weer. Tussen La Gomera en Tenerife stond windkracht 6-7 en de meeste boten besloten een dag in de haven te blijven.

Op donderdag zijn we uiteindelijk teruggevaren naar Las Galletas. Het allerlaatste half uur varen was met afstand het meest spannende. We zaten ineens middenin een mayday reddingsactie. Een 45ft yacht had in 4 meter golven en 7 bft zijn kiel verloren en was gekapseisd. De 5 opvarende waaronder 1 lokale schipper lagen in het water, niet in staat tot het maken van een noodoproep. We waren de tweede boot ter plaatse en gelukkig was iedereen al in veiligheid en uit het water gehaald op het moment dat wij aankwamen. De kans dat de kiel van je boot afbreekt is al klein maar de kans dat dit gebeurd in het zicht van een trainingsboot van het Britse leger lijkt mij nihil. Het hele verhaal staat hier beschreven door de mannen die als eerste ter plaatse waren.

Voor een vakantie met veel zwemmen, snorkelen en af en toe een stukje zeilen blijft Griekenland in de zomer natuurlijk het meest geschikt. De Canarische eilanden zijn absoluut aan te raden voor sportieve zeilers die enige ervaring hebben met offshore zeilen. Naar ons idee wegen de nadelen van weinig havens en ankerplekken absoluut op tegen de aangename temperatuur, de walvissen en het uitzicht voor een geweldige zeilweek.

Samenvatting

Voordelen: stabiele wind, temperatuur rond 22 graden in december, makkelijk contact met mede zeilers, veel wildlife te zien, mooi uitzicht

Nadelen: weinig jachthavens en ankerplekken, beperkte route opties, Zuid Tenerife zeer toeristisch, mogelijke zeeziekte door golven, niet voor onervaren zeilers

Rieneke te Voortwis, december 2017

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482