Vaargebieden

Griekenland

Waarom zeilen in Griekenland? Natuurlijk kent iedereen Griekenland van het mooie weer, de Griekse taverna’s en de vele eilanden die dit land zeer geschikt maken voor een zeilvakantie. Maar er zijn nog meer redenen om júist in Griekenland te gaan zeilen.

De jachten worden in Griekenland erg goed onderhouden. Je zou het niet meteen van de Grieken verwachten - want op straat is het niet altijd netjes - maar met de jachten gaan ze zeer zorgvuldig om. Bijna altijd doet de eigenaar van het jacht de check-in. Dit duurt meestal wel meer dan een uur, maar daarna ken je het schip net zo goed als de eigenaar, en dat is ook precies zijn doel. Hij zorgt ervoor dat er niks overgeslagen wordt en dat jij genoeg vragen kunt stellen over zijn jacht. Mist er toch ergens iets tijdens de check-in? De eigenaar gaat er meteen achteraan en zorgt dat het geregeld wordt.

De havens in Griekenland zijn erg knus. Meestal bestaat een kade uit een betonnen pier waar je het jacht met de spiegel naartoe legt, en daar tegenover ligt je eigen anker. Deze havens bieden geen sanitaire voorzieningen, maar omdat je alles aan boord van je jacht hebt, is dat eigenlijk ook niet nodig. Het voordeel hiervan is dat er ook bijna geen havengelden betaald hoeven te worden. Wanneer je €4,- per zeiljacht per nacht aanhoudt, houd je aan het einde van de week nog geld over voor een ijsje. Wil je meer lezen over de verschillende vaargebieden in Griekenland om uit te zoeken wat het beste bij jouw vakantie past? Wanneer er bij onderstaande vaargebieden niet voldoende informatie staat voor jou, neem dan gerust contact op!

Saronische golf

Vanuit Athene zeil je zo de Saronische Golf in. Het gebied direct ten zuiden van Athene is namelijk al de Saronische Golf. De landpunt van Athene en de Peloponesos zorgen voor een grote, behoorlijk beschermde kom. Je kunt hier prachtig zeilen van april tot en met oktober.
De Saronische Golf is een zeer aantrekkelijk gebied om te gaan zeilen, omdat het een gevarieerd zeilgebied is, erg makkelijk te bereiken is vanaf het vliegveld van Athene en bovendien de grootste vloot van Griekenland hier huisvest (Kalamaki Marina).

Aegina, Angistri, Poros en Salamina zijn de vier eilanden die tot de Saronische Golf behoren. Daarnaast heeft de Peloponnesos ook tal van havens op het vasteland: Korfos, Vathi, Epidavros en Methana bijvoorbeeld. Baaien zijn er in overvloed aan alle kanten van de eilanden. Je kunt in Athene ook op meerdere plaatsen aanmeren, al is het ‘Griekse-eilandgevoel’ hier nergens te bekennen en zijn de havengelden behoorlijk hoog.
Direct aan de Saronische Golf grenst de Golf van Hydra. Hierin ligt het eiland Hydra en het onbewoonde eiland Dhokos. Op het vasteland van de Peleponesos heb je hier nog de havenplaats Ermioni. Kortom, voldoende keus voor als je één of meerdere weken wilt gaan zeilen in de Saronische Golf.

De wind

Overwegend komt in de zomermaanden de wind uit het noordoosten. Deze varieert in sterkte van 0 tot 6 Bft. De sterkste wind wordt er verwacht wanneer op de Cyclades (ten oosten van de Saronische Golf) de Meltimi waait. Dit is een forse noordoosten wind van 8 Bft die een aantal dagen aanhoudt. In de Saronische Golf beleef je hier alleen het staartje van met 1 of 2 dagen spectaculair zeilen met 4/5 Bft. De deining kan weinig opbouwen in de kom, al kunnen er wel golven staan van 1-2 meter.

In de Saronische Golf komt het nauwelijks voor dat je een week lang helemaal geen wind, of juist elke dag heel veel wind hebt. Gevarieerde weken met dagen om lekker voor anker te gaan, en dagen om mooie zeiltochten te maken.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

In de Saronische Golf zie je constant land. Dit komt doordat het gebied een diameter heeft van ongeveer 30 zeemijl en omdat het voornamelijk uit bergen bestaat. Afstanden per dag liggen tussen de 10 en de 30 mijl, net waar je zelf die dag zin in hebt. Alleen vanuit Athene ligt de eerste stop op minimaal 17 zeemijl, daarna is er altijd genoeg keuze. Navigeren gaat voornamelijk op zicht. Er zijn geen boeien en slechts een aantal bakens. Navigeren op een kaart en met kompas zijn dus handig om al onder de knie te hebben. Heb je gevonden waar je heen moet, dan kun je de rest bijna op zicht doen. Op ieder jacht zijn alle waterkaarten, pilots en andere informatie aanwezig, zodat je veilig in een nieuwe haven kunt komen. Natuurlijk bestaan er ook een aantal apps waarmee je goed kunt navigeren.

Voor wie geschikt?

De Saronische Golf wordt aangeraden aan gezinnen met kinderen, aan groepen vrienden, aan zeer grote groepen en aan stellen. Eigenlijk aan iedereen dus. Het is een zeer gevarieerd gebied, waardoor iedereen er wel zijn weg vindt.

  • Elke nacht in een baai? Dat kan!
  • Elke avond op een bruisend eiland? Dat kan!
  • Elke avond in kleine, schattige Griekse plaatsjes? Dat kan!
  • Elke avond iets anders? Dat kan!
  • Zeilen combineren met cultuur? Dat kan!
  • Flottielje zeilen? Dat kan!

Bijzonderheden van de Saronische Golf

De havens in de Saronische Golf zijn zeer summier. Er zijn, behalve in Athene, geen mooring lines en je legt altijd aan op anker met heklijnen naar de wal. Er wordt aan gewerkt om overal palen met stroom en water te plaatsen, maar dit is nog niet overal het geval. Het kan dus zijn dat je 1 of 2 nachten achter elkaar, niet op de walstroom aangesloten kunt worden. Wel kan je in elke taverna terecht om even je telefoon op te laden.
Omdat de havens zo summier zijn, betaal je ook bijna geen havengeld. Er zijn geen havenmeesters en als je in binnenloopt moet je niet verwachten dat iemand je komt helpen met een plekje. Al zijn er wat restaurant eigenaren die je graag aan een plekje helpen, indien je bij hen komt eten.

Voorbeeld route

Argolische golf

In de Argolische Golf ligt geen starthaven. Zeilen in de Argolische Golf, kan dus alleen wanneer je eerst vertrekt vanuit een ander gebied. Je huurt dan waarschijnlijk een zeiljacht in de hoofdstad van Griekenland; Athene. Een zeiljacht huren vanuit Poros (Saronische Golf) kan eventueel ook. En als meezeiler zou je ook nog eventueel kunnen opstappen vanaf vanuit Nafplion.

De Argolische Golf bestaat, op het eiland Spetses na, alleen uit kust van de Peloponnesos: de Argolida genoemd. Havens waar je zou kunnen aanmeren zijn: Porto Heli, Kilada, Vivari, Nafplion, Astros, Leonidio (Plaka), Yerakas, Tylos, Sambatiki, Kipirissa en Monemvasia. En natuurlijk het eiland Spetses. Baaien zijn er ook, maar omdat de Peloponnesos redelijk steil het water in loopt, zijn die er niet in overvloed.

De wind

De Argolische Golf ligt - net als de Saronische Golf - beschut voor de Meltimi. Je zult hier weinig merken van de harde wind op de Cyclades. Vanaf de Peloponnesos kunnen wel behoorlijke valwinden ontstaan, door de steile bergen. De wind valt letterlijk over de hoge bergen heen en maakt een behoorlijke versnelling daarbij. Hoe meer noordelijk in de Argolische Golf je bent (Nafplion), hoe rustiger de wind over het algemeen. In het zuiden, bij Monemvasia bijvoorbeeld, kan het nog behoorlijk waaien. Golven ontstaan er alleen bij forse wind.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

In de Argolische Golf kun je vrijwel altijd de hoge bergen van het vaste land zien, maar de dorpjes liggen vaak verscholen. Maak je een mooi rondje langs de havens in dit gebied, dan liggen de dagafstanden tussen de 10 en de 20 zeemijl. Een oversteek kan echter ook wel 50 zeemijlen zijn. De punt van Monemvasia ligt namelijk behoorlijk zuidelijk. Navigeren gaat voornamelijk op zicht, al is het soms moeilijk om de dorpjes te onderscheiden tegen de bergen aan. Dan is het aflezen van een plotter en het varen op kompas behoorlijk handig.

Voor wie geschikt?

De Argolische Golf is geen moeilijk vaargebied. Alleen om er te komen moet je óf twee weken vakantie hebben, óf lange afstanden willen varen. Om in een week van Athene naar de Argolische Golf te varen en weer terug moet je namelijk rekening houden met ongeveer 25 zeemijl per dag. Heb je echter twee weken de tijd, dan is het een schitterende afwisseling met de Saronische Golf. Een alternatief zou kunnen zijn, om te vertrekken vanuit Poros. Daar ligt een kleine charterhaven. Je hoeft dan 30 mijl minder heen en terug te varen. Je vliegt dan op Athene en neemt hier vandaan de veerboot naar Poros (75 min). Ideaal wanneer je je zeilvakantie wilt combineren met een week een huisje aan wal.
De cultuur van de Peloponnesos en de schitterende hoge bergen zorgen voor een leuke, gevarieerde vakantie!

Bijzonderheden van de Argolische Golf

Omdat de Argolische Golf met name uit vasteland bestaat, verwacht je redelijk ontwikkelde plaatsen tegen te komen. Die zijn er ook zeker, maar daarnaast ook behoorlijk wat kleine plaatsen waar nauwelijks iets gebeurd. Er zijn niet altijd goede wegen van en naar het dorpje en de bevolking woont er al eeuwen redelijk afgezonderd van de rest van de wereld. Dit geeft een beetje het gevoel alsof je Columbus bent en opnieuw een plaats ontdekt.
Het weer is er wat moeilijker te voorspellen in dit gebied - vanwege de hoge bergen - en dat geeft een leuke variatie elke dag. Je kunt dus niet altijd dagen vooruit plannen… De rust op het water en de schitterende natuur zorgen voor een zeer ontspannen vakantie.

Ionische zee

Zeilen in de Ionische Zee kan vanaf Lefkas en vanaf Corfu. Corfu ligt echter ver weg (60 zeemijlen) om ook de eilanden ten zuiden van Lefkas te kunnen bekijken. Lefkas ligt mooi in het midden, in een soort van binnenzee. Dit maakt dit een schitterend en veilig gebied. De Ionische Zee ligt aan de westkant van het vasteland van Griekenland, dicht bij Italië. Dit is gelijk ook het meest groene gedeelte van Griekenland, door de regen die er valt in het voor- en naseizoen. De vaarseizoenen zijn daardoor wel erg kort, maar de zomer is er fantastisch.
De eilanden die in de Ionische Zee liggen zijn: Corfu, Paxi, anti Paxi, Lefkas (wel met brug verbonden aan vasteland), Ithaka, Kefalonia, Meganisi, Kalamos, Kastos en Zakynthos.

De wind

In de Ionische Zee, en dan met name in de binnenzee bij Lefkas, heeft een heel constant weerbeeld. Eigenlijk is er in de zomer ‘s ochtends geen of nauwelijks wind. Rond 12 uur pikt de wind een beetje op vanuit het noordwesten en rond 18 uur gaat de wind weer liggen. De wind is zelden meer dan 4 Bft. In de avond en nacht is het dan weer windstil. Door de binnenzee en de nauwelijks opbouwende wind is er ook bijna geen deining, behalve tussen Lefkas en Keffalonia, daar heb je een ‘gat’ naar open zee. Hier kun je wel wat golfslag verwachten. Deze omstandigheden maakt dat het een zeer veilig gebied is en daardoor een heel populair vaargebied.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

De dagafstanden zijn erg kort: 5-15 zeemijlen per dag. Je kunt dit natuurlijk altijd verlengen door een aantal rakken te zeilen voor je de haven binnenloopt, of rustig aan doen door onderweg lekker lang voor anker te gaan. Doordat er een soort binnenzee ontstaat, vaar je eigenlijk een beetje een spinnenweb, telkens naar de overkant. Je kunt dit gebied erg goed leren kennen in een week, maar je zult je er ook zeker niet vervelen mocht je twee weken gaan. Zakynthos ligt namelijk op een iets grotere afstand en dat is een mooi doel bij een tweeweekse zeilvakantie. Doordat het een groen gebied is, kun je vrijwel altijd het volgende dorpje herkennen aan de witte huisjes tegen het land. Qua navigeren is het, op wat riffen na, ook een makkelijk gebied. Ga je de tocht naar Zakynthos aan, dan moet je je realiseren dat dit wat meer op open zee ligt, met de bijkomende deining en wind.

Voor wie geschikt?

De Ionische Zee is zeer geschikt voor mensen die voor het eerst gaan zeezeilen in het buitenland. Door het rustige water en de voorspelbare wind kun je er alle kanten op. Met kleine kinderen is het vaak fijn dat je ook korte afstanden kunt zeilen. Geen zin meer om te zeilen? Dan is er altijd wel op minder dan een uur een haven waar je aan kunt leggen.

Bijzonderheden

Het gebied bij Lefkas kent de witte stranden met het heldere water. Dit maakt het gebied uitermate geschikt om voor anker te gaan in de meest mooie baaien. Doordat het er in de avond weinig tot niet waait, wordt er ook menig nacht op anker doorgebracht. Echter is het ook een gebied dat populair is bij flottieljes, dus soms denk je dat je de enige bent in de baai, totdat het moederschip van een flottielje de hoek om komt… Geen zin in drukte? Haal je anker op en binnen 10 minuten kun je je anker weer ergens anders laten vallen. Zeilen in dit gebied draait om meer dan alleen zeilen: Zwemmen, snorkelen, relaxen, zonnen en vooral lekker ontspannen.

Voorbeeld route

Cyclades

Zeilen in de Cyclades is in één woord schitterend. Het Griekenland van de ansichtkaarten. Maar… Je moet het wel goed plannen. De Cyclades liggen ten oosten van Athene, net voorbij Kaap Sounio. Je zeilvakantie in de Cyclades start dan ook vaak in Athene. Er zijn twee opties: Kalamaki Marina of Lavrion. Lavrion ligt aan de oostkant van de landpunt en ligt dus al dichterbij het vaargebied. De vloot is wel een stuk kleiner. Deze beide havens zijn typische charterhaven: groot, massaal en niet heel gezellig. Gelukkig maken de Cyclades alles meer dan goed. Je kunt ook op Paros of Mykonos starten, beide hebben een kleine chartervloot en als je maar één week gaat zeilen en naar de Cyclades wilt, is dat wel de beste optie.

De Cyclades bestaat uit de volgende eilanden: Kea, Kithnos, Andros, Tinos, Mykonos, Siros, Naxos, Paros, Amorgos, Ios, Santorini, de kleine Cyclades (Iraklia, Skinoussa, Koufonisia en Epano Koufonisia), Milos, Folegandros, Sikinos, Kimolos, Sifnos, Serifos, Astypalaia en Levitha. En waarschijnlijk vergeten we er dan nog wel ergens eentje… Tal van eilanden met minstens zo veel havens om te overnachten en eindeloos veel baaien om heerlijk beschut te genieten terwijl je voor anker ligt.

De wind

De hoofdreden om je zeilvakantie in de Cyclades goed te plannen, is de wind en de bijbehorende golven. Vanaf half juni tot half september is er namelijk grote kans op een Meltimi. Een sterke (+/- 8 Bft.) noordoosten wind die een aantal dagen aanhoudt. Meestal gaat de Meltimi liggen na 3 dagen, maar met een beetje pech lig je 5 dagen verwaaid op een eiland. Nu zijn de meeste eilanden dat ook echt wel waard, maar je komt om te zeilen natuurlijk. Bovendien zou het lastig zijn als je de laatste dag nog 80 zeemijlen terug moet motoren naar de starthaven… In de zomermaanden kan het ook zo zijn dat er een aantal dagen helemaal geen wind staat. Het waait dus niet per se altijd heel hard. Als het wél waait, kunnen de golven ook meteen flink opbouwen. Vanuit het noorden hebben ze ongeveer 500km ruimte om te groeien, dus je kan je voorstellen dat dan een pittige deining kan ontstaan.
Doordat de zee behoorlijk diep is (500+ meter is niet ongewoon) krijg je een lange maar toch ook steile deining. Met een klein jacht (<36 ft) in een Meltimi terecht komen is dus ook geen pretje. In het voorseizoen en naseizoen kan het ook best wel waaien, maar vaak nog goed te controleren en vooral voor kortere periodes. Maar nogmaals, met een goede planning en een back-up plan is het een schitterend vaargebied!

Gemiddelde dagafstand en navigeren

De gemiddelde dagafstanden liggen in dit gebied rond de 20-30 mijl per dag. Wanneer je er voor kiest om op een eiland meerdere havens te ontdekken, kun je de lange dagen combineren met kortere dagen. De eilanden liggen redelijk ver uit elkaar, maar gelukkig is er bijna altijd wel wind om de afstanden goed te overbruggen.
De meeste eilanden zijn niet per se heel hoog, het zijn meer heuvels dan bergen. Daardoor kan het in dit gebied makkelijker voorkomen dat je je eindbestemming van de dag niet ziet wanneer je vertrekt. Goed navigeren is dus heel belangrijk. Daarnaast is het met veel wind en golfslag soms lastig om een rechte koers te houden, dus moet je telkens opnieuw bepalen of je nog recht op je doel af gaat. Eenmaal in de haven, zal je vaak een havenmeester treffen die ook verstand heeft van aanleggen met veel wind. Je betaalt in de havens bijna altijd havengeld; elektriciteit en water zijn inbegrepen. Meestal liggen de kosten iets hoger dan in de rest van Griekenland: tussen de € 5 en de € 20 per nacht voor de totale boot en bemanning. Er zijn ook havens waar je helemaal niks betaalt, maar dan ook niks hebt (o.a. Folegandros, Skinoussa, Iraklia).

Voor wie geschikt?

Zeilen op de Cyclades is niet voor iedereen geschikt. Je hebt een ervaren schipper nodig, maar ook de bemanning moet niet helemaal onervaren zijn. Je kunt zo een paar keer per dag een rif moeten leggen en er weer uit halen en ook de afstanden zijn wat langer, waardoor het meer energie kost om de dag te volbrengen. Voor kinderen is het gebied alleen geschikt wanneer ze gewend zijn aan langere dagen zeilen en niet snel zeeziek worden.
De eilanden van de Cyclades zijn echter voor iedereen geschikt. Schitterende plaatsjes met veel te doen en te zien.

Bijzonderheden van de Cyclades

Wie kent ze niet: de plaatjes met wit met blauwe kerkjes, met op de achtergrond een blauwe zee met een nog blauwere lucht? De kleine straatjes en de keurige kades? Dat zijn de Cyclades. Vaak te bewonderen op ansichtkaarten. Mykonos, Santorini, Paros, Naxos en Ios zijn één voor één pareltjes met schitterende smalle witte steegjes vol met boetiekjes met mooie spullen. Dit, in combinatie met eilanden waar je het ‘alleen op de wereld-gevoel’ ervaart. Wanneer je op de Cyclades bent geweest wil je vaak niet meer anders.

Voorbeeld route

Sporaden

Deze eilandengroep is eigenlijk op te splitsen in twee gedeeltes: De Noordelijke Sporaden en de Oostelijke Sporaden. In de noordelijke Sporaden wordt redelijk veel gezeild, de westelijke Sporaden niet zoveel. Er is daar bijvoorbeeld ook geen charterhaven. We zullen met name de noordelijke Sporaden hier beschrijven. De charterhaven van dit gebied ligt op Skiathos, in de gelijknamige plaats. Skiathos heeft zijn eigen vliegveld, maar helaas vliegen maatschappijen vanuit Nederland alleen op doordeweekse dagen. Vanuit Volos de veerboot nemen of vanaf Athene met de bus en de veerboot zijn beide een andere prima mogelijkheid om er te komen. Doordeweeks vliegen op Skiathos kun je ook goed combineren met verblijf in een appartement op het eiland natuurlijk.

Tot de noordelijke Sporaden behoren Skiathos, Skopelos, Alonisos, Peristeri, Kira Panagia (onbewoond, beschermd natuurgebied met ankerplaatsen), Skantzoura en het iets verder gelegen Skiros. Het eiland Evia kan ook bezocht worden. Het gebied staat er om bekend dat het prachtige ankerbaaien heeft en dat het op het water en in de havens niet heel druk is.

De wind

Over het algemeen kunnen de Sporaden als een rustig gebied beschouwd worden: weinig wind en weinig deining, behalve als de meltimi waait (met name op de Cyclades), dan heb je hier een prachtige windkracht 4-5Bft. Voor de overwegend noordenwind ligt het gebied zeer gunstig. Je kunt er van oost naar west varen met bijna alleen maar halve wind. Wil je ook afzakken naar Skiros, dan moet je rekening houden met meer deining, meer wind en ook een langere terugtocht. Het seizoen is relatief kort, omdat het gebied behoorlijk noordelijk in Griekenland ligt. In de zomermaanden blijft het daardoor ook een stukje koeler dan in de andere gebieden.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

De dagafstanden liggen gemiddeld tussen de 10-20 zeemijl. Wil je ook naar Skiros, dan zit er niks anders op dan 38 mijl te varen. Je kunt de dagen natuurlijk vaak ook korter of langer maken door om een eiland heen te varen. Het gebied is groot genoeg voor een week, maar je kunt hier ook prima twee weken rondvaren zonder je te vervelen. Je kunt je zeilvakantie hier ook perfect combineren met een verblijf aan wal. Het navigeren in dit relatief kleine gebied gaat gemakkelijk. Er zijn weinig riffen en rotsen, bijna alles is zand. Ook is door de kleine afstanden ongeveer alle navigatie op zicht te doen, behalve Skiros.

Voor wie geschikt?

Voor iedereen is dit schitterende gebied geschikt. Het arriveren is het grootste struikelblok. Het is dus met name geschikt voor de flexibele reiziger, die graag een nieuw gebied ontdekt en daar ook wel energie in wilt steken. Wij zijn het enige Nederlandse bedrijf dat hier een flottielje in de zomermaanden organiseert. Wees er snel bij, want de jachten zijn beperkt!

Bijzonderheden

Het gebied is nog redelijk onontdekt en je zou er zomaar in een verlaten baai kunnen overnachten. De eilanden zijn bijzonder en bruisend zonder dat ze lawaaierig zijn. Skiathos heeft niet echt een haven, maar alleen een drijvende pier, wat maakt dat het gebied voorlopig nog wel even rustig zal blijven. Voor de echte pionier is dit een gebied bij uitstek. De havens zijn ook niet ver ontwikkeld en je legt er overal aan op anker, zelfs in de vertrekhaven is geen mooringline (meer) te bekennen.

Voorbeeld route

Dodecanesos

Wanneer je gaat zeilen in de Dodecanesos, start je vanuit Kos of Rhodos. De Dodecanesos is het gebied dat het dichtst bij Turkije ligt en ook het langste vaarseizoen van Griekenland heeft. Kos heeft een nieuwe jachthaven met alle gemakken en ook Rhodos heeft een prima starthaven. Vliegen naar beide eilanden is in de zomermaanden goed te doen omdat er veel verschillende chartervluchten gaan. In het voor- en naseizoen zul je via Athene moeten vliegen.

Tot de Dodecanesos behoren (naast vele kleine eilanden) Rhodos, Chalki, Simi, Nisiros, Tilos, Kos, Pserimos, Kalymnos, Leros, Lipsi, Levitha, Astipalia, Arki, Patmos, Fournoi, Samos en Ikaria. De laatste twee horen officieel tot de Sporaden, maar zijn makkelijker te bereiken vanuit Kos, dus benoemen we ze hier. Je hebt geen Griekse kust in dit gebied. Enkel eilanden. Wel Turkse kust, maar daar naartoe varen gaat niet zomaar. Je moet dan inklaren en een visum kopen. Turkije is erg strikt op de grenzen, en varen hier ook vaak preventief rond om schepen buiten Turks water te houden.

De wind

Net als op de Cyclades, waait ook hier de Meltimi in de maanden juli en augustus. Hij bouwt langzaam op in juni en langzaam af in september. Tijdens een Meltimi, een noordoosten wind van 8 bft gemiddeld, bouwen ook de golven behoorlijk op. Een dag verwaaid blijven liggen en een scooter huren om het eiland te verkennen is dan ook al vaak voorgekomen. Vaak wordt er in de Dodecanesos gevaren in en vanaf september. Het seizoen duurt in dit gebied het langst en in oktober heb je nog schitterend weer met zeer goede zeilwind over het algemeen.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

De dagafstanden in de Dodecanesos kun je veelal zelf bepalen. Variërend tussen de 5 en de 35 mijl kun je alle kanten op. De Dodecanesos liggen wel bijna in een verticale lijn, dus goed plannen waar je de eerste paar dagen heen gaat loont voor de terugweg. Je vaart in verticale lijn langs de kust van Turkije, alleen mag je deze kust niet aandoen zonder in te klaren. Land zie je dus altijd wel, alleen kun je er niet zomaar komen. De havens zijn goed georganiseerd en je betaalt daardoor in sommige havens wel behoorlijke havengelden. In dit gebied zul je soms € 1,66 betalen en soms € 32,-. Het loont dus, om van te voren goed uit te zoeken of je in een gemeentehaven of in een marina ligt.

Voor wie geschikt?

De Dodecanesos zijn geschikt voor ervaren zeilers in het hoogseizoen, maar ook voor de iets minder ervaren zeiler in het voor- en naseizoen. Het is een ruig gebied met hoge bergen en mooie baaien. Een indrukwekkend landschap, met vriendelijke mensen die allemaal voor je klaarstaan en zeer goed eten. Op de eilanden is vaak niet zo heel veel te doen (met natuurlijk uitzonderingen als Patmos, Kos, Rhodos), waardoor je echt voor het zeilen komt.

Bijzonderheden

De bijzonderheden van dit gebied zijn de ruigheid en de diepe baaien. Je vaart zomaar 2 mijl een baai in die daardoor erg goed beschut is. De Dodecanesos is een gebied dat je sowieso een keer gezien moet hebben, maar waar je niet per se elk jaar terug hoeft te keren. Daarnaast is in dit gebied de kustwacht erg actief. Dit komt door de nog steeds onrustige band met Turkije. Het kan zomaar zijn, dat je een aantal keer een patrouille boot tegenkomt, of zelfs aangehouden wordt op het water. Schrik hier niet van want veelal is dit gewoon een routine kwestie en eigenlijk best leuk om eens mee te maken.

Voorbeeld route

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Prins Hendrikkade 511H 1011 TE Amsterdam
020 320 2927