Argolische golf

In de Argolische Golf ligt geen starthaven. Zeilen in de Argolische Golf, kan dus alleen wanneer je eerst vertrekt vanuit een ander gebied. Je huurt dan waarschijnlijk een zeiljacht in de hoofdstad van Griekenland; Athene. Een zeiljacht huren vanuit Poros (Saronische Golf) kan eventueel ook. En als meezeiler zou je ook nog eventueel kunnen opstappen vanaf vanuit Nafplion.

De Argolische Golf bestaat, op het eiland Spetses na, alleen uit kust van de Peloponnesos: de Argolida genoemd. Havens waar je zou kunnen aanmeren zijn: Porto Heli, Kilada, Vivari, Nafplion, Astros, Leonidio (Plaka), Yerakas, Tylos, Sambatiki, Kipirissa en Monemvasia. En natuurlijk het eiland Spetses. Baaien zijn er ook, maar omdat de Peloponnesos redelijk steil het water in loopt, zijn die er niet in overvloed.

De wind

De Argolische Golf ligt - net als de Saronische Golf - beschut voor de Meltimi. Je zult hier weinig merken van de harde wind op de Cyclades. Vanaf de Peloponnesos kunnen wel behoorlijke valwinden ontstaan, door de steile bergen. De wind valt letterlijk over de hoge bergen heen en maakt een behoorlijke versnelling daarbij. Hoe meer noordelijk in de Argolische Golf je bent (Nafplion), hoe rustiger de wind over het algemeen. In het zuiden, bij Monemvasia bijvoorbeeld, kan het nog behoorlijk waaien. Golven ontstaan er alleen bij forse wind.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

In de Argolische Golf kun je vrijwel altijd de hoge bergen van het vaste land zien, maar de dorpjes liggen vaak verscholen. Maak je een mooi rondje langs de havens in dit gebied, dan liggen de dagafstanden tussen de 10 en de 20 zeemijl. Een oversteek kan echter ook wel 50 zeemijlen zijn. De punt van Monemvasia ligt namelijk behoorlijk zuidelijk. Navigeren gaat voornamelijk op zicht, al is het soms moeilijk om de dorpjes te onderscheiden tegen de bergen aan. Dan is het aflezen van een plotter en het varen op kompas behoorlijk handig.

Voor wie geschikt?

De Argolische Golf is geen moeilijk vaargebied. Alleen om er te komen moet je óf twee weken vakantie hebben, óf lange afstanden willen varen. Om in een week van Athene naar de Argolische Golf te varen en weer terug moet je namelijk rekening houden met ongeveer 25 zeemijl per dag. Heb je echter twee weken de tijd, dan is het een schitterende afwisseling met de Saronische Golf. Een alternatief zou kunnen zijn, om te vertrekken vanuit Poros. Daar ligt een kleine charterhaven. Je hoeft dan 30 mijl minder heen en terug te varen. Je vliegt dan op Athene en neemt hier vandaan de veerboot naar Poros (75 min). Ideaal wanneer je je zeilvakantie wilt combineren met een week een huisje aan wal.
De cultuur van de Peloponnesos en de schitterende hoge bergen zorgen voor een leuke, gevarieerde vakantie!

Bijzonderheden van de Argolische Golf

Omdat de Argolische Golf met name uit vasteland bestaat, verwacht je redelijk ontwikkelde plaatsen tegen te komen. Die zijn er ook zeker, maar daarnaast ook behoorlijk wat kleine plaatsen waar nauwelijks iets gebeurd. Er zijn niet altijd goede wegen van en naar het dorpje en de bevolking woont er al eeuwen redelijk afgezonderd van de rest van de wereld. Dit geeft een beetje het gevoel alsof je Columbus bent en opnieuw een plaats ontdekt.
Het weer is er wat moeilijker te voorspellen in dit gebied - vanwege de hoge bergen - en dat geeft een leuke variatie elke dag. Je kunt dus niet altijd dagen vooruit plannen… De rust op het water en de schitterende natuur zorgen voor een zeer ontspannen vakantie.

Voorbeeld route

Vaargebieden in Griekenland

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482