Cyclades

Zeilen in de Cyclades is in één woord schitterend. Het Griekenland van de ansichtkaarten. Maar… Je moet het wel goed plannen. De Cyclades liggen ten oosten van Athene, net voorbij Kaap Sounio. Je zeilvakantie in de Cyclades start dan ook vaak in Athene. Er zijn twee opties: Kalamaki Marina of Lavrion. Lavrion ligt aan de oostkant van de landpunt en ligt dus al dichterbij het vaargebied. De vloot is wel een stuk kleiner. Deze beide havens zijn typische charterhaven: groot, massaal en niet heel gezellig. Gelukkig maken de Cyclades alles meer dan goed. Je kunt ook op Paros of Mykonos starten, beide hebben een kleine chartervloot en als je maar één week gaat zeilen en naar de Cyclades wilt, is dat wel de beste optie.

De Cyclades bestaat uit de volgende eilanden: Kea, Kithnos, Andros, Tinos, Mykonos, Siros, Naxos, Paros, Amorgos, Ios, Santorini, de kleine Cyclades (Iraklia, Skinoussa, Koufonisia en Epano Koufonisia), Milos, Folegandros, Sikinos, Kimolos, Sifnos, Serifos, Astypalaia en Levitha. En waarschijnlijk vergeten we er dan nog wel ergens eentje… Tal van eilanden met minstens zo veel havens om te overnachten en eindeloos veel baaien om heerlijk beschut te genieten terwijl je voor anker ligt.

De wind

De hoofdreden om je zeilvakantie in de Cyclades goed te plannen, is de wind en de bijbehorende golven. Vanaf half juni tot half september is er namelijk grote kans op een Meltimi. Een sterke (+/- 8 Bft.) noordoosten wind die een aantal dagen aanhoudt. Meestal gaat de Meltimi liggen na 3 dagen, maar met een beetje pech lig je 5 dagen verwaaid op een eiland. Nu zijn de meeste eilanden dat ook echt wel waard, maar je komt om te zeilen natuurlijk. Bovendien zou het lastig zijn als je de laatste dag nog 80 zeemijlen terug moet motoren naar de starthaven… In de zomermaanden kan het ook zo zijn dat er een aantal dagen helemaal geen wind staat. Het waait dus niet per se altijd heel hard. Als het wél waait, kunnen de golven ook meteen flink opbouwen. Vanuit het noorden hebben ze ongeveer 500km ruimte om te groeien, dus je kan je voorstellen dat dan een pittige deining kan ontstaan.
Doordat de zee behoorlijk diep is (500+ meter is niet ongewoon) krijg je een lange maar toch ook steile deining. Met een klein jacht (<36 ft) in een Meltimi terecht komen is dus ook geen pretje. In het voorseizoen en naseizoen kan het ook best wel waaien, maar vaak nog goed te controleren en vooral voor kortere periodes. Maar nogmaals, met een goede planning en een back-up plan is het een schitterend vaargebied!

Gemiddelde dagafstand en navigeren

De gemiddelde dagafstanden liggen in dit gebied rond de 20-30 mijl per dag. Wanneer je er voor kiest om op een eiland meerdere havens te ontdekken, kun je de lange dagen combineren met kortere dagen. De eilanden liggen redelijk ver uit elkaar, maar gelukkig is er bijna altijd wel wind om de afstanden goed te overbruggen.
De meeste eilanden zijn niet per se heel hoog, het zijn meer heuvels dan bergen. Daardoor kan het in dit gebied makkelijker voorkomen dat je je eindbestemming van de dag niet ziet wanneer je vertrekt. Goed navigeren is dus heel belangrijk. Daarnaast is het met veel wind en golfslag soms lastig om een rechte koers te houden, dus moet je telkens opnieuw bepalen of je nog recht op je doel af gaat. Eenmaal in de haven, zal je vaak een havenmeester treffen die ook verstand heeft van aanleggen met veel wind. Je betaalt in de havens bijna altijd havengeld; elektriciteit en water zijn inbegrepen. Meestal liggen de kosten iets hoger dan in de rest van Griekenland: tussen de € 5 en de € 20 per nacht voor de totale boot en bemanning. Er zijn ook havens waar je helemaal niks betaalt, maar dan ook niks hebt (o.a. Folegandros, Skinoussa, Iraklia).

Voor wie geschikt?

Zeilen op de Cyclades is niet voor iedereen geschikt. Je hebt een ervaren schipper nodig, maar ook de bemanning moet niet helemaal onervaren zijn. Je kunt zo een paar keer per dag een rif moeten leggen en er weer uit halen en ook de afstanden zijn wat langer, waardoor het meer energie kost om de dag te volbrengen. Voor kinderen is het gebied alleen geschikt wanneer ze gewend zijn aan langere dagen zeilen en niet snel zeeziek worden.
De eilanden van de Cyclades zijn echter voor iedereen geschikt. Schitterende plaatsjes met veel te doen en te zien.

Bijzonderheden van de Cyclades

Wie kent ze niet: de plaatjes met wit met blauwe kerkjes, met op de achtergrond een blauwe zee met een nog blauwere lucht? De kleine straatjes en de keurige kades? Dat zijn de Cyclades. Vaak te bewonderen op ansichtkaarten. Mykonos, Santorini, Paros, Naxos en Ios zijn één voor één pareltjes met schitterende smalle witte steegjes vol met boetiekjes met mooie spullen. Dit, in combinatie met eilanden waar je het ‘alleen op de wereld-gevoel’ ervaart. Wanneer je op de Cyclades bent geweest wil je vaak niet meer anders.

Voorbeeld route

Vaargebieden in Griekenland

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482