Dodecanesos

Wanneer je gaat zeilen in de Dodecanesos, start je vanuit Kos of Rhodos. De Dodecanesos is het gebied dat het dichtst bij Turkije ligt en ook het langste vaarseizoen van Griekenland heeft. Kos heeft een nieuwe jachthaven met alle gemakken en ook Rhodos heeft een prima starthaven. Vliegen naar beide eilanden is in de zomermaanden goed te doen omdat er veel verschillende chartervluchten gaan. In het voor- en naseizoen zul je via Athene moeten vliegen.

Tot de Dodecanesos behoren (naast vele kleine eilanden) Rhodos, Chalki, Simi, Nisiros, Tilos, Kos, Pserimos, Kalymnos, Leros, Lipsi, Levitha, Astipalia, Arki, Patmos, Fournoi, Samos en Ikaria. De laatste twee horen officieel tot de Sporaden, maar zijn makkelijker te bereiken vanuit Kos, dus benoemen we ze hier. Je hebt geen Griekse kust in dit gebied. Enkel eilanden. Wel Turkse kust, maar daar naartoe varen gaat niet zomaar. Je moet dan inklaren en een visum kopen. Turkije is erg strikt op de grenzen, en varen hier ook vaak preventief rond om schepen buiten Turks water te houden.

De wind

Net als op de Cyclades, waait ook hier de Meltimi in de maanden juli en augustus. Hij bouwt langzaam op in juni en langzaam af in september. Tijdens een Meltimi, een noordoosten wind van 8 bft gemiddeld, bouwen ook de golven behoorlijk op. Een dag verwaaid blijven liggen en een scooter huren om het eiland te verkennen is dan ook al vaak voorgekomen. Vaak wordt er in de Dodecanesos gevaren in en vanaf september. Het seizoen duurt in dit gebied het langst en in oktober heb je nog schitterend weer met zeer goede zeilwind over het algemeen.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

De dagafstanden in de Dodecanesos kun je veelal zelf bepalen. Variërend tussen de 5 en de 35 mijl kun je alle kanten op. De Dodecanesos liggen wel bijna in een verticale lijn, dus goed plannen waar je de eerste paar dagen heen gaat loont voor de terugweg. Je vaart in verticale lijn langs de kust van Turkije, alleen mag je deze kust niet aandoen zonder in te klaren. Land zie je dus altijd wel, alleen kun je er niet zomaar komen. De havens zijn goed georganiseerd en je betaalt daardoor in sommige havens wel behoorlijke havengelden. In dit gebied zul je soms € 1,66 betalen en soms € 32,-. Het loont dus, om van te voren goed uit te zoeken of je in een gemeentehaven of in een marina ligt.

Voor wie geschikt?

De Dodecanesos zijn geschikt voor ervaren zeilers in het hoogseizoen, maar ook voor de iets minder ervaren zeiler in het voor- en naseizoen. Het is een ruig gebied met hoge bergen en mooie baaien. Een indrukwekkend landschap, met vriendelijke mensen die allemaal voor je klaarstaan en zeer goed eten. Op de eilanden is vaak niet zo heel veel te doen (met natuurlijk uitzonderingen als Patmos, Kos, Rhodos), waardoor je echt voor het zeilen komt.

Bijzonderheden

De bijzonderheden van dit gebied zijn de ruigheid en de diepe baaien. Je vaart zomaar 2 mijl een baai in die daardoor erg goed beschut is. De Dodecanesos is een gebied dat je sowieso een keer gezien moet hebben, maar waar je niet per se elk jaar terug hoeft te keren. Daarnaast is in dit gebied de kustwacht erg actief. Dit komt door de nog steeds onrustige band met Turkije. Het kan zomaar zijn, dat je een aantal keer een patrouille boot tegenkomt, of zelfs aangehouden wordt op het water. Schrik hier niet van want veelal is dit gewoon een routine kwestie en eigenlijk best leuk om eens mee te maken.

Voorbeeld route

Vaargebieden in Griekenland

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482