Ionische zee

Zeilen in de Ionische Zee kan vanaf Lefkas en vanaf Corfu. Corfu ligt echter ver weg (60 zeemijlen) om ook de eilanden ten zuiden van Lefkas te kunnen bekijken. Lefkas ligt mooi in het midden, in een soort van binnenzee. Dit maakt dit een schitterend en veilig gebied. De Ionische Zee ligt aan de westkant van het vasteland van Griekenland, dicht bij Italië. Dit is gelijk ook het meest groene gedeelte van Griekenland, door de regen die er valt in het voor- en naseizoen. De vaarseizoenen zijn daardoor wel erg kort, maar de zomer is er fantastisch.
De eilanden die in de Ionische Zee liggen zijn: Corfu, Paxi, anti Paxi, Lefkas (wel met brug verbonden aan vasteland), Ithaka, Kefalonia, Meganisi, Kalamos, Kastos en Zakynthos.

De wind

In de Ionische Zee, en dan met name in de binnenzee bij Lefkas, heeft een heel constant weerbeeld. Eigenlijk is er in de zomer ‘s ochtends geen of nauwelijks wind. Rond 12 uur pikt de wind een beetje op vanuit het noordwesten en rond 18 uur gaat de wind weer liggen. De wind is zelden meer dan 4 Bft. In de avond en nacht is het dan weer windstil. Door de binnenzee en de nauwelijks opbouwende wind is er ook bijna geen deining, behalve tussen Lefkas en Keffalonia, daar heb je een ‘gat’ naar open zee. Hier kun je wel wat golfslag verwachten. Deze omstandigheden maakt dat het een zeer veilig gebied is en daardoor een heel populair vaargebied.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

De dagafstanden zijn erg kort: 5-15 zeemijlen per dag. Je kunt dit natuurlijk altijd verlengen door een aantal rakken te zeilen voor je de haven binnenloopt, of rustig aan doen door onderweg lekker lang voor anker te gaan. Doordat er een soort binnenzee ontstaat, vaar je eigenlijk een beetje een spinnenweb, telkens naar de overkant. Je kunt dit gebied erg goed leren kennen in een week, maar je zult je er ook zeker niet vervelen mocht je twee weken gaan. Zakynthos ligt namelijk op een iets grotere afstand en dat is een mooi doel bij een tweeweekse zeilvakantie. Doordat het een groen gebied is, kun je vrijwel altijd het volgende dorpje herkennen aan de witte huisjes tegen het land. Qua navigeren is het, op wat riffen na, ook een makkelijk gebied. Ga je de tocht naar Zakynthos aan, dan moet je je realiseren dat dit wat meer op open zee ligt, met de bijkomende deining en wind.

Voor wie geschikt?

De Ionische Zee is zeer geschikt voor mensen die voor het eerst gaan zeezeilen in het buitenland. Door het rustige water en de voorspelbare wind kun je er alle kanten op. Met kleine kinderen is het vaak fijn dat je ook korte afstanden kunt zeilen. Geen zin meer om te zeilen? Dan is er altijd wel op minder dan een uur een haven waar je aan kunt leggen.

Bijzonderheden

Het gebied bij Lefkas kent de witte stranden met het heldere water. Dit maakt het gebied uitermate geschikt om voor anker te gaan in de meest mooie baaien. Doordat het er in de avond weinig tot niet waait, wordt er ook menig nacht op anker doorgebracht. Echter is het ook een gebied dat populair is bij flottieljes, dus soms denk je dat je de enige bent in de baai, totdat het moederschip van een flottielje de hoek om komt… Geen zin in drukte? Haal je anker op en binnen 10 minuten kun je je anker weer ergens anders laten vallen. Zeilen in dit gebied draait om meer dan alleen zeilen: Zwemmen, snorkelen, relaxen, zonnen en vooral lekker ontspannen.

Voorbeeld route

Vaargebieden in Griekenland

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482