Saronische golf

Vanuit Athene zeil je zo de Saronische Golf in. Het gebied direct ten zuiden van Athene is namelijk al de Saronische Golf. De landpunt van Athene en de Peloponesos zorgen voor een grote, behoorlijk beschermde kom. Je kunt hier prachtig zeilen van april tot en met oktober.
De Saronische Golf is een zeer aantrekkelijk gebied om te gaan zeilen, omdat het een gevarieerd zeilgebied is, erg makkelijk te bereiken is vanaf het vliegveld van Athene en bovendien de grootste vloot van Griekenland hier huisvest (Kalamaki Marina).

Aegina, Angistri, Poros en Salamina zijn de vier eilanden die tot de Saronische Golf behoren. Daarnaast heeft de Peloponnesos ook tal van havens op het vasteland: Korfos, Vathi, Epidavros en Methana bijvoorbeeld. Baaien zijn er in overvloed aan alle kanten van de eilanden. Je kunt in Athene ook op meerdere plaatsen aanmeren, al is het ‘Griekse-eilandgevoel’ hier nergens te bekennen en zijn de havengelden behoorlijk hoog.
Direct aan de Saronische Golf grenst de Golf van Hydra. Hierin ligt het eiland Hydra en het onbewoonde eiland Dhokos. Op het vasteland van de Peleponesos heb je hier nog de havenplaats Ermioni. Kortom, voldoende keus voor als je één of meerdere weken wilt gaan zeilen in de Saronische Golf.

De wind

Overwegend komt in de zomermaanden de wind uit het noordoosten. Deze varieert in sterkte van 0 tot 6 Bft. De sterkste wind wordt er verwacht wanneer op de Cyclades (ten oosten van de Saronische Golf) de Meltimi waait. Dit is een forse noordoosten wind van 8 Bft die een aantal dagen aanhoudt. In de Saronische Golf beleef je hier alleen het staartje van met 1 of 2 dagen spectaculair zeilen met 4/5 Bft. De deining kan weinig opbouwen in de kom, al kunnen er wel golven staan van 1-2 meter.

In de Saronische Golf komt het nauwelijks voor dat je een week lang helemaal geen wind, of juist elke dag heel veel wind hebt. Gevarieerde weken met dagen om lekker voor anker te gaan, en dagen om mooie zeiltochten te maken.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

In de Saronische Golf zie je constant land. Dit komt doordat het gebied een diameter heeft van ongeveer 30 zeemijl en omdat het voornamelijk uit bergen bestaat. Afstanden per dag liggen tussen de 10 en de 30 mijl, net waar je zelf die dag zin in hebt. Alleen vanuit Athene ligt de eerste stop op minimaal 17 zeemijl, daarna is er altijd genoeg keuze. Navigeren gaat voornamelijk op zicht. Er zijn geen boeien en slechts een aantal bakens. Navigeren op een kaart en met kompas zijn dus handig om al onder de knie te hebben. Heb je gevonden waar je heen moet, dan kun je de rest bijna op zicht doen. Op ieder jacht zijn alle waterkaarten, pilots en andere informatie aanwezig, zodat je veilig in een nieuwe haven kunt komen. Natuurlijk bestaan er ook een aantal apps waarmee je goed kunt navigeren.

Voor wie geschikt?

De Saronische Golf wordt aangeraden aan gezinnen met kinderen, aan groepen vrienden, aan zeer grote groepen en aan stellen. Eigenlijk aan iedereen dus. Het is een zeer gevarieerd gebied, waardoor iedereen er wel zijn weg vindt.

  • Elke nacht in een baai? Dat kan!
  • Elke avond op een bruisend eiland? Dat kan!
  • Elke avond in kleine, schattige Griekse plaatsjes? Dat kan!
  • Elke avond iets anders? Dat kan!
  • Zeilen combineren met cultuur? Dat kan!
  • Flottielje zeilen? Dat kan!

Bijzonderheden van de Saronische Golf

De havens in de Saronische Golf zijn zeer summier. Er zijn, behalve in Athene, geen mooring lines en je legt altijd aan op anker met heklijnen naar de wal. Er wordt aan gewerkt om overal palen met stroom en water te plaatsen, maar dit is nog niet overal het geval. Het kan dus zijn dat je 1 of 2 nachten achter elkaar, niet op de walstroom aangesloten kunt worden. Wel kan je in elke taverna terecht om even je telefoon op te laden.
Omdat de havens zo summier zijn, betaal je ook bijna geen havengeld. Er zijn geen havenmeesters en als je in binnenloopt moet je niet verwachten dat iemand je komt helpen met een plekje. Al zijn er wat restaurant eigenaren die je graag aan een plekje helpen, indien je bij hen komt eten.

Voorbeeld route

Vaargebieden in Griekenland

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482