Sporaden

Deze eilandengroep is eigenlijk op te splitsen in twee gedeeltes: De Noordelijke Sporaden en de Oostelijke Sporaden. In de noordelijke Sporaden wordt redelijk veel gezeild, de westelijke Sporaden niet zoveel. Er is daar bijvoorbeeld ook geen charterhaven. We zullen met name de noordelijke Sporaden hier beschrijven. De charterhaven van dit gebied ligt op Skiathos, in de gelijknamige plaats. Skiathos heeft zijn eigen vliegveld, maar helaas vliegen maatschappijen vanuit Nederland alleen op doordeweekse dagen. Vanuit Volos de veerboot nemen of vanaf Athene met de bus en de veerboot zijn beide een andere prima mogelijkheid om er te komen. Doordeweeks vliegen op Skiathos kun je ook goed combineren met verblijf in een appartement op het eiland natuurlijk.

Tot de noordelijke Sporaden behoren Skiathos, Skopelos, Alonisos, Peristeri, Kira Panagia (onbewoond, beschermd natuurgebied met ankerplaatsen), Skantzoura en het iets verder gelegen Skiros. Het eiland Evia kan ook bezocht worden. Het gebied staat er om bekend dat het prachtige ankerbaaien heeft en dat het op het water en in de havens niet heel druk is.

De wind

Over het algemeen kunnen de Sporaden als een rustig gebied beschouwd worden: weinig wind en weinig deining, behalve als de meltimi waait (met name op de Cyclades), dan heb je hier een prachtige windkracht 4-5Bft. Voor de overwegend noordenwind ligt het gebied zeer gunstig. Je kunt er van oost naar west varen met bijna alleen maar halve wind. Wil je ook afzakken naar Skiros, dan moet je rekening houden met meer deining, meer wind en ook een langere terugtocht. Het seizoen is relatief kort, omdat het gebied behoorlijk noordelijk in Griekenland ligt. In de zomermaanden blijft het daardoor ook een stukje koeler dan in de andere gebieden.

Gemiddelde dagafstand en navigeren

De dagafstanden liggen gemiddeld tussen de 10-20 zeemijl. Wil je ook naar Skiros, dan zit er niks anders op dan 38 mijl te varen. Je kunt de dagen natuurlijk vaak ook korter of langer maken door om een eiland heen te varen. Het gebied is groot genoeg voor een week, maar je kunt hier ook prima twee weken rondvaren zonder je te vervelen. Je kunt je zeilvakantie hier ook perfect combineren met een verblijf aan wal. Het navigeren in dit relatief kleine gebied gaat gemakkelijk. Er zijn weinig riffen en rotsen, bijna alles is zand. Ook is door de kleine afstanden ongeveer alle navigatie op zicht te doen, behalve Skiros.

Voor wie geschikt?

Voor iedereen is dit schitterende gebied geschikt. Het arriveren is het grootste struikelblok. Het is dus met name geschikt voor de flexibele reiziger, die graag een nieuw gebied ontdekt en daar ook wel energie in wilt steken. Wij zijn het enige Nederlandse bedrijf dat hier een flottielje in de zomermaanden organiseert. Wees er snel bij, want de jachten zijn beperkt!

Bijzonderheden

Het gebied is nog redelijk onontdekt en je zou er zomaar in een verlaten baai kunnen overnachten. De eilanden zijn bijzonder en bruisend zonder dat ze lawaaierig zijn. Skiathos heeft niet echt een haven, maar alleen een drijvende pier, wat maakt dat het gebied voorlopig nog wel even rustig zal blijven. Voor de echte pionier is dit een gebied bij uitstek. De havens zijn ook niet ver ontwikkeld en je legt er overal aan op anker, zelfs in de vertrekhaven is geen mooringline (meer) te bekennen.

Voorbeeld route - 1 week

Voorbeeld route - 2 weken

Vaargebieden in Griekenland

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!

Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47, 1361 BD Almere
+31 36 84 83 482