-

Aanleggen op anker, vrij ankeren en mooringlines
 

In Griekenland kennen ze in de meeste havens een ‘aparte’ manier van aanleggen, anders dan we gewend zijn in Nederland. Veelal leg je hier namelijk aan door gebruik te maken van je anker. Wanneer je hier nog niet bekend mee bent, is deze info erg handig om even door te lezen.

     Voor een printbare pdf-versie, klik hier.

Hoe leg ik aan op anker?

Voorbereiding

Manoeuvre

Check

 Scenario’s waar de situatie niet ideaal is:

 

 

Wanneer al het bovenstaande niet lukt, of je ligt in een prachtige baai waar er geen reden is om aan de kade te willen liggen, kun je er natuurlijk voor kiezen om vrij voor anker te gaan. Dit werkt als volgt:

 

Hoe ga ik vrij voor anker?


Voorbereiding

Manoeuvre

Check

In sommige havens (vooral de starthavens) in Griekenland kom je mooringlines tegen. Een mooringline is een lijn die van een groot betonblok op de bodem naar de kade loopt. Zie het als een geprepareerd anker waar je de lijn van kunt oppakken met aanleggen en achterlaten met wegvaren.

 

Hoe werkt een mooringline?

Aanleggen

Om aan te leggen op een plek met een mooringline, kom je achteruit aanvaren. Je gooit je heklijnen naar de kade en zorgt dat deze vastliggen. Tegelijkertijd pak je het uiteinde van de mooringline op, die aan de rand van de kade hangt. Het makkelijkst is om dit te doen met een pikhaak. Deze lijn neem je mee naar de voorkant van je jacht en je trekt hem zo strak mogelijk, in de richting van het uiteinde dat onderwater aan het betonblok vastzit. Zodra deze lijn onder spanning staat (zie het als je anker straktrekken), zullen ook je heklijnen onder spanning komen. Nu lig je in principe goed: één lijn vanaf de boeg naar het betonblok onderwater, en twee heklijnen naar de kade. Net als bij het aanleggen op anker, alleen fungeert hier het betonblok dat al klaarligt als je anker.

 Tips:

 Wegvaren

Om weg te varen van een plek met mooringline start je uiteraard eerst de motor. Als je wind van voren hebt zul je de motor alvast een beetje in z’n vooruit moeten zetten (check altijd of er geen lijnen in het water hangen die in je schroef kunnen komen), zodat je niet achteruit tegen de kade aan waait wanneer je de mooringline losmaakt. Om deze los te maken, is het het makkelijkst om je heklijnen een beetje te vieren. Hierdoor komt de spanning een beetje van de mooringline af en zal deze makkelijker los te maken zijn. De mooringline kun je gewoon in het water laten vallen en hoef je verder niks mee te doen. Vervolgens wacht je tot de mooringline ver genoeg gezonken is, zodat je eroverheen kunt varen zonder dat hij in je schroef komt. Het is handig om hier af te spreken dat degene die voorop de mooringline losmaakt, een teken geeft aan de schipper wanneer de lijn diep genoeg gezonken is.

 

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!


Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47 1361 BD Almere
036 8483 482