.

Hieronder staat een voorbeeldroute beschreven zoals wij die zouden kunnen varen. Let er wel op dat de daadwerkelijke route altijd ter plaatse bepaald wordt en sterk afhankelijk is van de wind. Niemand vindt het leuk om met windstilte de hele dag te moeten motoren of om met een lekkere zeilwind maar een klein stukje te varen. Soms kan het niet anders, maar vaak kunnen wij de route hier redelijk op aanpassen. De flottieljeleiding is goed getraind en zij zullen altijd zorgen voor een afwisselende route, waar zo veel mogelijk aan bod komt. Doordat we dus niet met vaststaande routes werken, is het prima mogelijk om meerdere keren mee te gaan in een zelfde flottielje en toch steeds een andere route te varen en op nieuwe plekken te komen.

Athene - Kea (Korissia) 38 zeemijlen

Op zondag vertrekken we vanuit Kalamaki Marina naar het eiland Kea. De eerste dag wordt dus gelijk een pittig eind varen, maar is spectaculair, want de tocht leidt ons langs de totale kust van Athene (27 Km) en langs Kaap Sounio met de tempel van Posseidon daarop. Daarna is het nog 14 mijl ‘de hoek om’ richting Kea. In Kea leggen we aan in Korissia. Dit ligt net als Vourkari in een grote baai in het noorden van het eiland. Het water is er kraakhelder en je kunt er lekker eten: welkom bij het zeilen in de Cyclades!Kea – Siros (Ermiopoulis) 36 zeemijlen

Vanuit Kea zetten we koers richting Siros, naar de hoofdplaats van de Cycladen: Ermiopoulis, aan de oostkant van het eiland. In Ermiopoulis kunnen ook grote veerboten uit het water gehaald worden voor onderhoud in grote droogdokken, wat een spectaculair gezicht is. Het dorp ligt tegen een schuine bergwand aan en bestaat uit eindeloos veel kleine straatjes met huizen in allerlei kleuren. De ‘echte Cyclades style’ met wit en blauw zullen we na Siros al snel gaan zien. Ermiopoulis is een bruisend dorpje met vooral erg goede restaurants.

Siros – Mikonos 18 zeemijlen

Vandaag een korte vaardag. ’s Middags gaan we voor anker in een baai bij Delos. Delos is het oude centrum van de Cyclades, maar al jaren vrijwel onbewoond. Hier liggen de oudste en belangrijkste opgravingen van Griekenland en in de mythologie speelt Delos ook een grote rol. De naam Cyclades komt van Kykla, wat cirkel betekent. Deze eilandengroep is hiernaar vernoemd omdat ze allemaal in een soort cirkel rondom Delos liggen. Einde middag halen we ons anker op en varen door naar Mikonos. Blauw en wit zijn hier de dominerende kleuren. Overdag is het dorpje rustig, maar zodra de schemer invalt, komt het helemaal tot leven en gaat de gezelligheid tot laat in de avond door.

Mikonos – Naxos 23 zeemijlen

Naxos is het meest centraal gelegen eiland van de Cyclades. Het heeft een goed georganiseerde haven en in het dorpje kun je je makkelijk een hele dag vermaken. Al is dat alleen al doordat de talloze kleine steegjes je steeds opnieuw doen verdwalen. Eenmaal bovenaan bij de kerk heb je schitterend uitzicht over de haven en omliggende eilanden.

Naxos – Skinoussa 17 zeemijlen

Skinoussia is een eiland van de minder bekende ‘Small Cyclades’. Klein is het eilandje zeker. Het heeft een mini haventje waar je zo vanaf je jacht het water in kan springen. Om uit eten te gaan lopen we via een mooi pad richting de Chora, het hogere deel van het eiland waar het leven zich afspeelt. Hier zitten een paar restaurantjes en een enkel barretje. Het wordt heerlijk slapen in deze oase van rust.

Skinoussa – Santorini 30 zeemijlen

Een van de langste dagen van onze tocht, dus we moeten niet te lang in bed blijven liggen. We gaan richting Santorini. Dit eiland ligt pal zuid van Skinoussa dus we zullen bij de heersende wind waarschijnlijk afkruisend naar beneden varen. Na een heerlijke zeildag komen we aan in de haven van Santorini. Als iedereen ligt, gaan we met een busje de grote krater op waar Santorini uit bestaat. Bovenop ligt de Chora, je hebt nog nooit zoiets gezien!

Santorini – Folegandros 30 zeemijlen

Trossen los en richting Folegandros. Met de heersende wind, is dit een koers met halve wind en zijn we er in 4-5 uurtjes.. Folegandros is een van de kleinere havens en eilanden die we tegenkomen. Tijd om even te luieren en alle indrukken van afgelopen dagen te verwerken. En om het geheugenkaartje van de camera te verwisselen…

Folegandros – Milos 35 zeemijlen

Milos staat bekend om zijn rotsformaties met kristalhelder water en wit zand op de bodem. Ken je die plaatjes waarbij je de schaduw van je jacht op de bodem van de zee ziet? Dat is dus ook in Milos. We laten ons anker zakken in een van de mooie baaien en maken een heklijn naar de kant. Vandaag eten we aan boord met de boodschappen uit Folegandros. De volgende ochtend, na een frisse duik te hebben genomen genomen, gaan we rustig op weg naar het noorden.

Milos – Sifnos (Kamares) 20 zeemijlen

Sifnos wordt vaak genoemd in de reisverslagen van zeilers. Het heeft iets speciaals. Het is een beetje een vergeten eiland. Er is niks bijzonders als een klooster of een fort, het heeft ook geen bruisend nachtleven en is ook niet bekend van ansichtkaarten. Maar juist dat stukje vergetelheid, geeft het die bijzondere uitstraling. Je hoeft en kan hier even helemaal niks. Alleen maar genieten van het glasheldere water en het heerlijke Griekse eten.

Sifnos – Paros (Naoussa) 34 zeemijlen

Paros is een van de mooiste eilanden van de Cyclades, als je het ons vraagt. Het heeft alles, maar niks in overvloed. We komen binnen in een mooie, kleine haven en het dorpje bestaat wederom uit een eindeloos doolhof van witte straatjes. ’s Middags zitten hier allemaal leuke boetiekjes en ’s avonds toveren de steegjes zich om in mini terrasjes waar iedereen zich verzamelt om gezellig te dineren.

Paros – Serifos 34 zeemijlen

Het dorpje Serifos ligt in een prachtige baai op het gelijknamige eiland Serifos. We leggen aan en vervolgens genieten we - met de voeten in het zand van het naastgelegen strand - van een cocktail. De klim naar de Chora is vervolgens best pittig, maar het uitzicht is het meer dan waard… Vanaf hier is te zien dat Serifos een idyllisch plekje is in een mooie baai van een rotsachtig eiland.

Serifos – Kithnos (Merikia) 25 zeemijlen

Als we Serifos achter ons laten om richting Kithnos te gaan, zorgen we ervoor dat we niet te laat vertrekken. We kunnen vlak voor de haven bij Merikia nog heerlijk in een baai liggen voordat we het nieuwe dorplje gaan verkennen. Eenmaal uitgezwommen is het nog 10 min op motor varen voor we vast liggen in de haven.

Kithnos – Athene 45 zeemijlen

De laatste en langste zeildag terug naar Athene. Een schitterende zeiltocht die - bij de heersende wind - net iets hoger is dan halve wind. We kruisen een belangrijke scheepvaartroute en we varen weer langs Kaap Sounio met zijn tempel hoog op de berg. Daarna is het nog een mooi stuk hogerwal varen onder de kustlijn van Athene. Voldaan komen we weer terug in Kalamaki Marina en eten we nog een laatste avond samen op het strand, uitkijkend over de zee waar we de afgelopen weken gevaren hebben.

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!


Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47 1361 BD Almere
036 8483 482