.

Kos - 1 week

De Dodekanesos liggen helemaal in het oosten van Griekenland, vlakbij de Turkse kust. Dit betekend dat de zomer al vroeg begint en laat eindigt. Daarom vaart BQ Yachting in oktober met een flottielje langs de noordelijke eilanden van de Dodekanesos. Tot de noordelijke eilanden van de Dodekanesos (wat 12 eilanden betekent) behoren: Kos, Pserimos, Kalimnos, Leros, Patmos, Lipso, Farmakonisi, Arki, Agathonisi, Ikaria, Fournoi en Samos. Dit zijn er duidelijk teveel om in 1 week aan te doen, maar we gaan zeker een mooi aantal zien! Zie hieronder voor een mogelijke route route.

Kos met de gelijknamige hoofdstad is het begin punt van het flottielje. De luchthaven ligt op ongeveer 26 km van de haven, voor deze afstand kan BQ Yachting een transfer voor u per bus regelen. Kos is een bruisend eiland waar veel barretjes en discotheken zijn, het is voor velen Nederlandse toeristen een vakantie eiland bij uitstek. Ook is Kos natuurlijk bekend vanwege een van de oudste en meeste bekende geneesheer ‘Hippocrates’. Kos- stad is de moeite waard om even in te lopen. Op zaterdag vertrekken we gelijk al noordwaarts richting Kalimnos.

Kos – Kalymnos (Vathi) 14 zeemijlen

Op de eerste dag varen we maar een kleine afstand maar wanen we ons wel in twee compleet verschillende werelden. Vertrekken vanaf het drukke eiland Kos naar een idyllisch plaatsje Vathi. Dit ligt in een soort fjord tussen twee bergwanden in. Het water is kraakhelder en we zwemmen vanaf onze boot de kreek door op zoek naar grotten in de bergwand. ’s Avonds dineren we aan het water onder een afdakje van de roze bloemen van de Bougainvillea.

Kalymnos (Vathi) – Lipsi 27 zeemijlen

De volgende ochtend neemt de eigenaar van het restaurant van gister ons mee naar zijn boerderij. Trots laat hij ons zien waar al het eten van de vorige avond vandaan komt en stuurt ons vervolgens op pad met tassen vol aan verse groenten en fruit. We vertrekken richting Lipsi en varen – met de heersende wind – een lekker stuk aan de wind. Eenmaal aangekomen verkennen we het nieuwe plaatsje en genieten we ’s avonds op een dakterras midden in het dorpje van een heerlijk Grieks diner.

Lipsi – Agathonissi 18 zeemijlen

Agathonissi is een eiland waar vrij weinig te doen is. We liggen aan een mini kade waar slechts een paar jachten passen is een schitterende baai. Naast de boot is een strandje waar ook meteen het restaurant aan zit. Dit wordt een heerlijke middag snorkelen, zonnen en relaxen. De volgende ochtend maken we nog een wandeling naar een hooggelegen punt waar we een prachtig uitzicht hebben over de baai en onze jachten.

Agathonissi – Fournoi 31 zeemijlen

Nisidhes Fournoi is een eilandengroep bestaande uit allerlei bewoonde en onbewoonde rotsformaties. De kust wordt gesierd door de vele kleine fjorden die uitlopen in prachtige baaien met strandjes. Het is sowieso al schitterend om hier tussendoor te navigeren, maar het is ook zeker de moeite waard om één van de vele inhammen in te varen en een verlaten strandje te ontdekken.

Fournoi – Levitha 39 zeemijlen

Einde middag komen we aan op Levitha, een nét niet onbewoond eiland. We liggen in een stille baai aan een mooringboei. De paar mensen die hier wonen – een stuk of 20 – leven van een paar geiten en een klein voorraadschip dat één keer per week langs komt om veevoer te brengen. Wanneer er een boot in de baai ligt, bouwen ze hun achtertuin om tot een klein restaurant waar ze een paar simpele gerechten serveren. ’s Nachts wordt het hier nog echt ouderwets donker en is er nergens lichtvervuiling. Ook is dit zo’n beetje het enige eiland waar er geen mobiel bereik is, dus je hebt echt het idee dat je aan het einde van de wereld bent. Wát een rust…

Levitha – Leros (Lakki) 21 zeemijlen

De volgende dag varen we naar het eiland Leros. Dit eiland heeft veel Italiaanse invloeden door de bezetting in de tweede wereldoorlog. Hierdoor is er veel Italiaanse architectuur te vinden en zorgt dit, gecombineerd met het Griekse, voor een prachtige uitstraling. Het eiland is ook veel groener dan de rest van de omgeving en dat komt in de dorpjes vooral terug in de hoeveelheid bloemen overal. ’s Avonds dineren we in een van de vele taverna’s op de gezellige boulevard.

Leros – Kos 32 zeemijlen

De laatste dag varen we nog een lekker stuk van 32 zeemijl terug naar Kos. Met de heersende wind (noordoost), is dit een heerlijke koers om nog even goed van de Griekse wateren te kunnen genieten met ruime en halve wind. Nadat we voldaan, rozig en met getrainde zeebenen voor de laatste keer ons jacht aanleggen, gaan we nog één keer samen gezellig uit eten. Die avond stappen we met een weemoedig gevoel aan boord om voor de laatste keer op het heerlijk kabbelende water in slaap te vallen…

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!


Wij zeilen!




Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47 1361 BD Almere
036 8483 482