.

Voorbeeldroute Kos 2 weken

Hieronder staat een voorbeeldroute beschreven zoals wij die zouden kunnen varen. Let er wel op dat de daadwerkelijke route altijd ter plaatse bepaald wordt en sterk afhankelijk is van de wind. Niemand vindt het leuk om met windstilte de hele dag te moeten motoren of om met een lekkere zeilwind maar een klein stukje te varen. Soms kan het niet anders, maar vaak kunnen wij de route hier redelijk op aanpassen. De flottieljeleiding is goed getraind en zij zullen altijd zorgen voor een afwisselende route, waar zo veel mogelijk aan bod komt. Doordat we dus niet met vaststaande routes werken, is het prima mogelijk om meerdere keren mee te gaan in een zelfde flottielje en toch steeds een andere route te varen en op nieuwe plekken te komen.

Kos – Kalymnos (Vathi) 14 zeemijlen

Op de eerste dag varen we maar een kleine afstand maar wanen we ons wel in twee compleet verschillende werelden. Vertrekken vanaf het drukke eiland Kos naar een idyllisch plaatsje Vathi. Dit ligt in een soort fjord, tussen twee bergwanden in. Het water is kraakhelder en we zwemmen vanaf onze boot de kreek door, op zoek naar grotten in de bergwand. ’s Avonds dineren we aan het water onder een afdakje van de roze bloemen van de Bougainvillea.

Kalymnos (Vathi) – Lipsi 27 zeemijlen

De volgende ochtend neemt de eigenaar van het restaurant van gister ons mee naar zijn boerderij. Trots laat hij ons zien waar al het eten van de vorige avond vandaan komt en stuurt ons vervolgens op pad met tassen vol aan verse groenten en fruit. We vertrekken richting Lipsi en varen – met de heersende wind – een lekker stuk aan de wind. Eenmaal aangekomen verkennen we het nieuwe plaatsje en genieten we ’s avonds op een dakterras midden in het dorpje van een heerlijk Grieks diner.

Lipsi – Agathonissi 18 zeemijlen

Agathonissi is een eiland waar vrij weinig te doen is. We liggen aan een mini kade waar slechts een paar jachten passen in een schitterende baai. Naast de boot is een strandje waar ook meteen het restaurant aan zit. Dit wordt een heerlijke middag snorkelen, zonnen en relaxen. De volgende ochtend maken we nog een wandeling naar een hooggelegen punt waar we een prachtig uitzicht hebben over de baai en onze jachten.

Agathonissi – Fournoi 31 zeemijlen

Nisidhes Fournoi is een eilandengroep bestaande uit allerlei bewoonde en onbewoonde rotsformaties. De kust wordt gesierd door de vele kleine fjorden die uitlopen in prachtige baaien met strandjes. Het is sowieso al schitterend om hier tussendoor te navigeren, maar het is ook zeker de moeite waard om één van de vele inhammen in te varen en een verlaten strandje te ontdekken.

Fournoi – Leros (Lakki) 35 zeemijlen

De volgende dag varen we naar het eiland Leros. Dit eiland heeft veel Italiaanse invloeden door de bezetting in de tweede wereldoorlog. Hierdoor is er veel Italiaanse architectuur te vinden en zorgt dit, gecombineerd met het Griekse, voor een prachtige uitstraling. Het eiland is ook veel groener dan de rest van de omgeving en dat komt in de dorpjes vooral terug in de hoeveelheid bloemen overal. ’s Avonds dineren we in een van de vele taverna’s op de gezellige boulevard.

Leros (Lakki) - Levitha 21 zeemijlen

Einde middag komen we aan op Levitha, een nét niet onbewoond eiland. We liggen in een stille baai aan een mooringboei. De paar mensen die hier wonen – een stuk of 20 – leven van een paar geiten en een klein voorraadschip dat één keer per week langs komt om veevoer te brengen. Wanneer er een boot in de baai ligt, bouwen ze hun achtertuin om tot een klein restaurant waar ze een paar simpele gerechten serveren. ’s Nachts wordt het hier nog echt ouderwets donker en is er nergens lichtvervuiling. Ook is dit zo’n beetje het enige eiland waar er geen mobiel bereik is, dus je hebt echt het idee dat je aan het einde van de wereld bent. Wát een rust…

Levitha - Astypalaia 30 zeemijlen

Het volgende eiland dat we aandoen heeft als vertaalde naam ‘vlindereiland’. Niet omdat er zo veel vlinders zitten, maar omdat het eiland op de kaart -met een beetje inbeeldingsvermogen- eruit ziet als een vlinder. Dit eiland heeft ontelbaar veel baaien, dus zijn we het aan onszelf verplicht om er eentje uit te zoeken voor de lunch. Wat een straf… Einde middag varen we door naar de Chora aan de zuidkant. Een wit dorpje met op de punt van de berg een oud kasteel uit begin 16e eeuw. Tijd voor een wandeling.

Astypalaia - Nisiros 38 zeemijlen

Vandaag een prachtig stuk halve wind zeilen voordat we aankomen in Mandraki, de hoofdstad en haven van Nisiros. Dit eiland is in feite één grote vulkaan, dus stappen we in een bus die ons in een half uurtje naar de top brengt. Onderweg is het uitzicht prachtig en eenmaal boven kun je de krater in. Hier is te zien dat de vulkaan echt nog leeft en slechts slaapt, door de stoom, warmte en stank die uit de krater omhoog komt. ‘s Avonds eten we aan een heerlijk rustige kade met een prachtige zonsondergang.

Nisiros - Tilos 19 zeemijlen

Omdat we de afgelopen dagen redelijk veel gevaren hebben, vandaag een wat kortere afstand. Alle tijd dus om ‘s middags een mooie baai op te zoeken en lekker te relaxen. Dat relaxen houdt overigens niet op wanneer we uiteindelijk kiezen om naar het haventje te gaan, want eigenlijk is het hele eiland heel rustig. Heerlijk om even helemaal bij te komen en te genieten van een goed boek op het voordek.

Tilos - Chalki 20 zeemijlen

Chalki is een klein, pittoresk eiland met tientallen leuke, verzorgde terrasjes en winkeltjes. Naast de haven spring je zo van de rotsen het kraakheldere water in. Een typisch, schattig dorpje waar men ooit het beroep ‘sponsduiker’ heeft uitgevonden. Door deze uitvinding heeft het eiland een erg welvarende tijd gehad, wat nog steeds terug te zien is in de nette, schone bebouwing van het dorpje.

Chalki - Rodos 35 zeemijlen

Rodos kent bijna iedereen wel als een fijne vakantiebestemming, niet te ver weg, waar het aan het eind van de zomer nog steeds lekker warm weer is. Dat is het ook zeker, maar wat niet veel mensen weten, is dat je er ook heel goed zelf naar toe kunt varen met je jacht. Rodos heeft namelijk een prima jachthaven, waarvandaan je zo de gezellige stad in loopt. Een leuke afwisseling voor alle kleine dorpjes en eilandjes die we al hebben gezien.

Rodos - Symi 25 zeemijlen

Van het volgende eiland dat we aandoen, is het eigenlijk heel gek dat het bij Griekenland hoort en niet bij Turkije. Dat is het van de hele Dodecanesos wel, maar dit eiland ligt zo’n beetje omsingeld door het Turkse vasteland. Vinden wij niet erg, want daardoor kunnen we er tóch gewoon aanleggen zonder douane activiteiten. En dat is zeker de moeite waard. Symi is in een woord schitterend. Met de grote baaien tussen steile bergwanden die uitmonden in witte strandjes is dit een erg fotogeniek eiland. En we zijn niet de enige die er zo over denken: in het dorpje is het gezellig druk in alle verschillende barretjes en restaurants.

Symi - Kos 45 zeemijlen

De laatste dag varen we nog een lekker stuk van 45 zeemijl terug naar Kos. Met de heersende wind (noordoost), is dit een heerlijke koers om nog even goed van de Griekse wateren te kunnen genieten met voor het overgrote deel halve wind. Nadat we voldaan, rozig en met getrainde zeebenen voor de laatste keer ons jacht aanleggen, gaan we nog één keer samen gezellig uit eten. Die avond stappen we met een weemoedig gevoel aan boord om voor de laatste keer op het heerlijk kabbelende water in slaap te vallen…

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!


Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47 1361 BD Almere
036 8483 482