Griekenland

Zeilen in de Ionische Zee


De Ionische Zee, ook wel bekend als ‘het Lefkas gebied’ is erg populair bij toeristen en zeilers. Er zijn eindeloos veel leuke havens en mooie baaien, dus in deze informatie is slechts een selectie opgenomen van een aantal plekken die je volgens ons niet mag missen.  De belangrijkste eilanden in dit gebied zijn Lefkas, Meganisi, Ithaka, Keffalonia, Zakynthos, Kalamos en Kastos. Deze komen dus ook allemaal aan bod.


Het seizoen in de Ionische zee is een van de kortste van Griekenland. Vanwege de ligging (vrij ver naar het noordwesten) komt de temperatuur pas laat op gang en ook regent het er in de maanden april en mei nog behoorlijk. Vanaf juni zie je het eerste stabiele weer, waar de Ionische Zee om bekend staat, en dit loopt door tot september.


In het hoogseizoen (juni, juli en augustus) weten dan ook veel toeristen deze prachtige plek te vinden. Witte stranden, temperaturen rond de 30-35 graden, blauwe zee en talloze leuke eilanden en havens. Omdat het eiland Lefkas met een brug aan het vasteland is verbonden, is dit een uitstekende plek om je vakantie te beginnen. Er kleeft echter één nadeel aan het Lefkas gebied en dat is dat de de vliegtickets van en naar Preveza in het hoogseizoen al snel uitverkocht of anders erg duur zijn (+/- €500 per retour). Vroeg boeken loont dus.


De wind is in dit gebied rond Lefkas heel erg constant. De heersende richting is noordwest en meestal waait het er in de nacht en in de ochtend niet. Tussen 12-14 uur steekt er een windkracht 2 Bft, 3 Bft of 4 Bft (zelden meer dan dat) op en die blijft staan tot een uur of 18.00. Daarna zwakt het weer af.

Naast dat het er dus overwegend rustig waait, ligt het gebied bij Lefkas in een soort binnenzee. Dit zorgt er voor dat er weinig deining staat. De gemiddelde dagafstand ligt tussen de 10 en 15 mijl, maar is gemakkelijk te verlengen en te verkorten. Een ideaal gebied voor gezinnen met (kleine) kinderen, gezelschappen die voor het eerst op zee varen en door de talloze baaien en havens een gebied waar niemand zich snel zal vervelen.


Doordat het een zeer populair gebied is, zul je er op je vakantie regelmatig een flottielje tegenkomen. Zoek je deze drukte liever niet op? Dan is er vaak op een paar mijl afstand gelegenheid om in alle rust in een stille baai te overnachten.

Benieuwd hoe een route door dit gebied eruit kan zien?
Voorbeeldroute ionische zee

Volg ons!

@bqyachting

Like ons!

Wacht niet.
Begin met genieten.

Boek nu!


Wij zeilen!
Neem contact met ons op

info@bqyachting.com
Duinrugstraat 47 1361 BD Almere
036 8483 482